Limburgse bedrijven stoten veel stikstof en ammoniak uit

Afbeelding ter illustratie. © iStock
Zowel chemisch industrieterrein Chemelot in Geleen als isoleerbedrijf Rockwool in Roermond staan hoog in twee landelijke lijsten over de uitstoot van stikstofoxiden en ammoniak.
Minister Christianne van der Wal-Zeggelink voor Natuur en Stikstof heeft de lijsten dinsdag gepubliceerd.

Uitstoot stikstof

Chemelot zorgt jaarlijks voor veel stikstofuitstoot: het industrieterrein staat daarom op plek vier van de landelijke top 100. Alleen Tata Steel, Schiphol en chemiebedrijf Dow Benelux stoten meer uit.

Ammoniak

Ook Rockwool in Roermond, dat isoleermaterialen maakt, stoot veel uit. In een andere lijst, de top 100 van meeste ammoniakuitstoot, staat de Limburgse onderneming op plek 1. Chemelot staat hier derde en twee veehouderijen uit de gemeenten Leudal en Gennep op plek 7 en 10.

Schadelijk

Het ministerie van Landbouw en de provincies gebruiken de top-100 lijsten voor een stikstofoverzicht, zo meldt de NOS. Hiermee wordt er per (natuur)gebied vastgesteld wat er moet gebeuren om de natuur te verbeteren of te behouden. Zowel stikstof als ammoniak zijn namelijk schadelijke stoffen voor de natuur.
Het ministerie is daarom onder andere van plan om agrarische bedrijven uit te kopen of om ze te laten krimpen. In mei verschijnt er een overzicht van alle gebieden waar zo snel mogelijk iets moet gebeuren.