Minder spullen bij inzamelpunten: 'Het leven gaat door'

Vrijwilligers in Bergen verzamelen hulpgoederen voor Oekraïense vluchtelingen. © Anée Conné
Vrachtwagens en loodsen vol slaapzakken, eten uit blik en powerbanks. De Limburgse steun voor Oekraïense vluchtelingen was enorm vlak nadat de oorlog uitbrak. "Maar het loopt heel erg terug. We hebben een kwart van de week ervoor."
Dat vertelt Anée Cossé die in Bergen spullen inzamelt. In een oud filliaal van de Action in het dorp staan stapels verhuisdozen met daarin allerlei hulpmiddelen, gesorteerd op soort. Vlak nadat de oorlog uitbrak, stond het er vol. "We krijgen nog steeds hulp van mensen, maar het is wel aanzienlijk minder."

Het leven gaat door

Cossé zamelt voor stichting Out of Area al 18 jaar hulpgoederen in voor landen in Zuidoost-Europa. "Dat de aandacht afneemt naarmate bijvoorbeeld een oorlog langer duurt, is normaal. In het begin zijn er camera’s en is het overal nieuws. Iedereen wil een steentje bijdragen. Dan doneert iemand een, misschien twee keer. Daarna gaat het leven weer door."

'Ik heb al geholpen'

Dat merkt Anitka Lidka ook. Zij verzamelt ook hulpgoederen, maar dan in Ysselsteyn. Daarnaast brengt ze pakketjes met boodschappen langs bij vluchtelingen die worden opgevangen bij gezinnen in de buurt. "Ik hoor vaker dat mensen zeggen: ‘Ik heb al geholpen’. Meestal toen de oorlog net gaande was." Maar de schuur van 1.500 vierkante meter in Ysselsteyn is nog altijd goed gevuld. "Ongelooflijk hoe lief, warm en gul iedereen kan zijn."
Tekst gaat verder onder de foto
Anitka Lidka, hier midden op de foto, ontvangt gedoneerde spullen van de lokale supermarkt in Ysselsteyn. © Anitka Lidka

Bedelen

Wat in Bergen ook meespeelt, is dat vrijwilligers minder vaak posten bij supermarkten om spullen in te zamelen. "Het gaat een beetje als bedelen voelen. Vooral omdat je steeds mensen spreekt die al iets hebben gedoneerd", vertelt Conné.

Andere spullen

Maar ruim een maand na de uitbraak van de oorlog is er behoefte aan andere spullen. "Toen waren het vooral slaapzakken en dekens. Spullen die mensen makkelijk van de zolder plukken. Nu zijn medicijnen, babyvoeding en houdbaar eten nodig. Daarvoor moet je naar de winkel en geld uitgeven", vertelt Cossé. "Die drempel ligt hoger." Wat haar wel opvalt is dat ze de laatste tijd veel luiers heeft gekregen. "Die zijn niet goedkoop."

Boodschappenlijstje

Wat er in Polen en Oekraïne nodig is, noteren chauffeurs die alle spullen naar het Oosten vervoeren. "Ze komen terug met een soort boodschappenlijstje. Gelukkig lukt het nog altijd om alles bij elkaar te krijgen. Ook omdat we nu samenwerken met inzamelpunten in de regio. Met zijn drieën lukt het toch elke week om een volle auto op pad te sturen. Het is nodig."