Nieuwkomer D66 met Lokaal Peel en Maas en CDA in coalitie

Het Huis van de Gemeente in Panningen © Gemeente Peel en Maas
De gemeente Peel en Maas krijgt een coalitie van Lokaal Peel en Maas, CDA en nieuwkomer D66. Die partijen zijn samen goed voor 19 van de 27 zetels in de gemeenteraad.
D66 neemt daarmee de plaats in van de VVD. Die partij komt samen met PvdA/GroenLinks in de oppositie terecht.

Geen voorkeur grote coalitie

Het is de eerste keer sinds het ontstaan van de fusiegemeente Peel en Maas op 1 januari 2010 dat de VVD geen deel meer uitmaakt van de coalitie. Informateur en lijsttrekker Sander Janssen van Lokaal Peel en Maas heeft de afgelopen weken gesprekken gevoerd met de vijf partijen in de gemeenteraad. Daarbij waren alle partijen het er over eens dat een grote coalitie zoals de afgelopen jaren niet de voorkeur heeft, aldus Janssen. Die bestond uit Lokaal Peel en Maas, CDA en VVD. Samen hadden zij 23 van de 27 zetels.

Burgers meer betrekken

Janssen stelt dat tussen de drie partijen waarmee gewerkt gaat worden aan een coalitieakkoord de meeste inhoudelijke overeenstemming bestond. Het gaat dan bijvoorbeeld om het meer betrekken van burgers bij het beleid zodat ze meer invloed kunnen uitoefenen. Of de leefbaarheid van de verschillende kernen, onder andere op het gebied van onderwijs en voorzieningen, zo licht de voorman van Lokaal Peel en Maas toe.

Lef durven tonen

Maar ook de ontwikkelingen in het buitengebied met zaken als de aanpak van stikstof, de toekomst van de intensieve veehouderij en wat te doen met vrijkomende agrarische bedrijven speelden een rol bij de coalitiekeuze. "De kracht van deze beoogde coalitie zit hem ook in het durven tonen van lef op bepaalde onderwerpen. Niet de gebaande paden bewandelen maar ook eens een zandpad durven nemen", staat in een verklaring van Lokaal Peel en Maas.

Kracht gemeenschappen

Informateur Janssen verwijst daarbij als voorbeeld naar hulp bij het huishouden als dorpsvoorziening, voorliggend aan de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) waar de gemeente voor verantwoordelijk voor is. Een dorp neemt dan de organisatie van deze hulp op zich. De dorpsondersteuner speelt hierbij een grote rol. De zorgorganisaties leveren uiteraard zoals het altijd was de echte hulp. “Zo kun je de kracht van de gemeenschappen gebruiken. Dichtbij georganiseerd”, zo zegt Janssen. Daarnaast dient de WMO altijd als vangnet.

Bestuursverantwoordelijkheid gedragen

VVD-fractievoorzitter en lijsttrekker Teun Heldens noemt het heel jammer dat zijn partij geen deel maar uitmaakt van de coalitie. "We hadden heel graag weer bestuursverantwoordelijkheid gedragen en gehoopt op een vernieuwende coalitie van Lokaal Peel en Maas, VVD en PvdA/GroenLinks of D66. Die zou gaan werken aan een nieuwe bestuurscultuur. Want die heeft zich de laatste jaren in de verkeerde richting ontwikkeld."

Open relatie

Hij stelt verder dat het voor niemand een geheim was dat de VVD de afgelopen vier jaar niet altijd gelukkig is geweest in de coalitie omdat de partij niet nodig was voor een meerderheid. "De laatste jaren was er daarmee nog nauwelijks spraken van een coalitie maar was het meer een open relatie bestaande uit drie partijen leverden in het college", zo vindt Heldens. Volgens hem kende die vorm van politiek bedrijven voor- en nadelen voor alle partijen maar was duidelijk dat niemand er echt gelukkig van werd.

Volwaardig partnerschap

D66 is als debuterende in ieder geval ingenomen met de deelname aan de nieuwe coalitie. "Voor ons is een de basis een volwaardig partnerschap en een duidelijk progressieve agenda. We gaan de gesprekken over een coalitieakkoord aan om te kijken hoe we hier goed invulling aan kunnen geven", zo verklaart D66-lijsttrekker Omar El Khader. Zijn partij behaalde twee zetels bij de verkiezingen.

Betrouwbaar gemeentebestuur

Het CDA - dat 3 zetels verloor en zakte van tien naar zeven zetels - stelt verheugd te zijn dat Lokaal Peel en Maas met haar verder wil praten over een nieuwe coalitie. "We willen graag opnieuw een bijdrage leveren aan een stabiel en betrouwbaar gemeentebestuur", zegt lijsttrekker en huidig wethouder Rob Wanten.

Afspraken wethoudersposten

Lijsttrekker Sander Janssen van Lokaal Peel en Maas verwacht zo'n anderhalve maand nodig te hebben voor een coalitieakkoord. Ook over de wethoudersposten moeten nog afspraken worden gemaakt.
Lokaal Peel en Maas was de grote winnaar van de verkiezingen. De partij steeg van acht naar tien zetels en werd daarmee de grootste. De VVD behield haar vijf zetels, PvdA/GroenLinks haar drie zetels.