Schietpartij bij Landgraafs drugspand op camera vastgelegd

De politie vond kilo's drugs in een woning aan de Groenstraat in Landgraaf. © Track '88
De politie zoekt vier mensen die zijn gezien bij een schietpartij in Landgraaf op 23 maart. Zij zijn na de schoten weggereden in twee auto's en deels door beveiligingscamera's vastgelegd.
Dat blijkt uit informatie van L1. Inmiddels zitten zes verdachten vast. Een zevende verdachte zat al vast voor een andere drugszaak.

Schutter

Op de camerabeelden is te zien hoe twee auto's net na de schietpartij wegreden. Het gaat om een zwarte Volkswagen en een witte suv-Mitsubishi. De politie heeft in ieder geval vier mensen geteld in de auto's. Eén van hen staat ook schietend op beeld. Het is onduidelijk of de personen in de auto's bij elkaar horen.

Bas

Er is vier keer geschoten op oprit bij het huis van Bas C. (40) in de Groenstraat. Op zijn terrein liggen ook een loods en meerdere garageboxen. In de woning zijn zo'n dertig kilo hasj en zes handgranaten gevonden en in de andere gebouwen stuitte de politie op tientallen kilo's cocaïne, andere harddrugs en apparatuur en grondstoffen voor de productie van drugs.
Justitie denkt aan te kunnen tonen dat Bas contact had met Colombiaanse drugscriminelen. Zijn woning een bijbehorende panden worden al langer geobserveerd vanwege een landelijk onderzoek naar Colombianen die zich bezighouden met productie van crystal meth. Zijn advocate Sandra Carli wil daar op dit moment niets over kwijt.

Mandy

De partner van Bas is op de vrijdag na de schietpartij aangehouden. Justitie denkt dat Mandy M. (44) wist dat er drugs in de woning lagen. Onzin, stelt haar advocaat Rick Krijnen. "Ze was al dagen niet thuis geweest. Op de avond van de schietpartij was ze ook niet thuis", zegt Krijnen. "Mijn cliënte wist niet dat er drugs in de woning of in andere panden op het terrein lagen."
In een woning aan de Groenstraat in Landgraaf deed de politie uitgebreid onderzoek. © Track '88

Alexander en Janller

Op de avond van de schietpartij vond de politie twee Colombianen in Bas' woning aan de Groenstraat. Zij worden door justitie gelinkt aan een grote partij cocaïne in de loods achter de woning. Alexander G. (48) en Janller L. (51) waren naar eigen zeggen slechts op bezoek. Raimon Maessen, advocaat van beide Colombianen, betwist dat het duo wist dat er drugs aanwezig waren.

Yoselin en Sebastián

Sinds kort zit ook een derde Colombiaan, Sebastián B. (17), vast. De politie heeft hem op de avond van de schietpartij staande gehouden. Hij zei toen dat hij op vakantie was, de weg was kwijtgeraakt tijdens een wandeling en dat zijn telefoon was gestolen. De politie slikte het verhaal en zette hem af bij een vakantiepark in Simpelveld. Toen agenten hem later alsnog wilden aanhouden, was hij weg.
Onduidelijk is welke rol hem wordt toegedicht. Hij zou een relatie hebben met medeverdachte Yoselin R. (18). Ook vermoeden opsporingsdiensten dat hij rondom de schietpartij aanwezig was in de Groenstraat. Advocate Machteld Roethof geeft geen commentaar. De Venezolaanse Yoselin was in de woning van Bas toen de politie binnenviel. Zij is de stiefdochter van verdachte Alexander.

Patrick

En dan Patrick G. (43), die inmiddels als verdachte is aangemerkt maar niet is aangehouden. Dat was ook niet nodig: de Landgraafse veertiger zat al sinds eind vorig jaar in voorarrest op verdenking van het verhandelen van zestig kilo amfetamine en het witwassen van 120.000 euro. Medeverdachte Bas heeft verklaard dat Patrick twee garageboxen van hem huurde.
In die boxen vond de politie grondstoffen en hardware voor de productie van synthetische drugs. Bram Schins, advocaat van Patrick, wil niets kwijt over de zaak.