Taakstraf voor agent die lekte uit groot drugsonderzoek

Bij autobedrijf Alba Car in Beek zijn meerdere auto's in beslag genomen. © Politie
Een agent uit Born die informatie lekte naar een criminele organisatie is veroordeeld tot 120 uur taakstraf. Hij deelde een lijst met namen van tien verdachten in een internationaal drugsonderzoek.
Door het lekken van de lijst wisten drie verdachten naar het buitenland te vluchten voordat de politie ze kon arresteren.

Iraanse kennis

Sepehr T. (32) werkte bij de vreemdelingenpolitie toen hij in augustus 2020 de lijst met namen onder zijn neus kreeg. Op die lijst stond tot zijn schrik de naam van iemand die hij kende uit de Iraanse gemeenschap. Sepehr vroeg zijn leidinggevende om de klus aan een collega te geven, maar dat verzoek werd geweigerd. "Het voelde als een test", zei de dertiger daar later over.

Twee werelden

De agent werkte al dertien jaar in het 'blauw' en droeg zijn uniform naar eigen zeggen met trots. Tegelijkertijd werd hij in zijn privéleven veelvuldig met criminaliteit geconfronteerd. Zo zijn de beide halfbroers van Sepehr meermaals in het vizier van justitie verschenen. Volgens advocaat Peer Szymkowiak werd zijn cliënt verscheurd tussen twee werelden.

Doorspelen

Uiteindelijk deelde Sepehr de lijst en zijn dubbele gevoelens met een bekende. Die speelde de informatie weer door naar een derde partij. Volgens justitie was die laatste partij Houman E. (31), iemand die net als Sepehr deel uitmaakt van de Iraanse gemeenschap in de Westelijke Mijnstreek.
Onderzoek op het terrein van autobedrijf Alba Car in Beek. © Track '88

Verdachten gevlucht

De gevolgen van het lek waren groot. Drie verdachten vluchtten en politie en justitie moesten geplande invallen afblazen en een nieuwe actie op touw zetten. "We zullen nooit weten of er bewijsmateriaal is vernietigd door dit lek", zei de aanklager daar eerder over. Ook Sepehr voelde de consequenties; hij werd geschorst en later ontslagen.

Jarenlange spagaat

Volgens de rechter heeft hij echter vanaf moment één zijn verantwoordelijkheid genomen en heeft hij meerdere keren en oprecht zijn spijt betuigd. Bovendien kampt hij met een depressie en PTSS en is hij zijn baan verloren. Dat alles meegewogen bracht de rechter tot een taakstraf van 120 uur. Justitie eiste 240 uur werkstraf en een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden.
"Maar die voorwaardelijke straf, dat is een stok achter de deur die meneer niet nodig lijkt te hebben", zei de rechter dinsdag. "We hebben oog voor de jarenlange spagaat waarin u heeft geleefd. U had geen criminele intenties, maar bent wel bijzonder naïef geweest. Daarmee heeft u ook het vertrouwen in de politie ernstige schade toegebracht."