Motorclub is herrierijders zat: 'Niet meer van deze tijd'

Afbeelding ter illustratie. © iStock
'Te luid geluid is uit', zo heet de petitie die onder meer door Motor Toer Club Limburg is ondertekend. Daarmee willen ze duidelijk maken dat geluidsoverlast door motoren niet meer van deze tijd is.
De Limburgse club biedt de petitie dinsdag samen met verschillende andere toerclubs aan in de Tweede Kamer.

Dempers eruit

Voorzitter Sjef Hovens van Motor Toer Club Limburg weet wel waar dat kabaal door motoren vandaan komt. "Sommigen halen de dempers eruit en gaan dan in woonwijken ook nog eens extra gas geven. Dat is echt niet meer van deze tijd", licht hij toe dinsdag toe in de Nieuwsshow op L1-radio.

Bekeuringen

Ook in het Heuvelland zorgt het lawaai van motoren al jaren voor overlast en ergernis. Bij een grote controle in 2020 zijn in Wittem 16 bekeuringen uitgedeeld, omdat motoren meer decibels produceerden dan wettelijk is toegestaan. 13 eigenaren kregen de mededeling dat ze hun motor eerst moeten laten keuren door de Rijksdienst voor het Wegverkeer voordat ze er weer mee mogen rijden.

Zo lollig mogelijk

Hovens vindt het jammer dat deze groep lawaaimakers het voor de rest verpest. "Als je alleen al in het Eifel-gebied kijkt hoeveel wegen in de weekenden dicht zijn voor motorrijders. Dat is best jammer. Sommigen maken er een sport van om er zo lollig mogelijk mee om te gaan. Zo lollig is het niet als je aan een weg woont waar ze de hele dag voorbij knallen."

'Silent rider'

In de Eifel is in 2020 het initiatief 'Silent Rider' gestart om de motoroverlast in het gebied tegen te gaan. De Duitsers hopen dat de Europese Unie het maximaal aantal toegestane decibels drastisch verlaagt.

Geluidsbegrenzing

De voorzitter van Motor Toer Club Limburg hoopt dat nog meer regels voor geluidsbegrenzing voorkomen kunnen worden. Op dit moment mag een motorfiets tot 80 cc maximaal 91 decibel geluid produceren. Een motor met meer dan 1000 cc mag tot 106 decibel produceren.

Bewustwording

Het draait volgens Hovens dan ook om bewustwording. "Wij proberen het binnen onze club goed te handhaven. Als je veel kabaal maakt, vinden we het niet gezellig als je meegaat. Ik vind dat je elkaar moet durven aanspreken. Er is om die reden weleens een lid afgevallen."