Gemeente komt markthouders tegemoet met meer dan ton

De markt in Venlo. © iStock
Gemeente Venlo overlegt of markthouders die in de tweede helft van 2021 op de Venlose en Blerickse markt stonden, hun standgeld terugkrijgen.
Die kwijtschelding zou de gemeente 125.000 euro kosten, meldt Omroep Venlo.

Lage inkomsten

Hoewel markthouders geen last hadden van beperkende coronamaatregelen tijdens deze periode, waren hun inkomens toch stukken lager dan voor de uitbraak van het virus. Naast de lage inkomsten konden de marktkooplieden ook geen gebruik maken van landelijke compensatieregels voor ondernemers. Het stadsbestuur meent dan ook dat de kwijtschelding rechtvaardig is, zo stelt het in een raadsvoorstel.

Onvoldoende belangstellng

Het gaat specifiek om marktgelden voor vaste standplaatsen. Een aantal markthouders komt vanwege de uitgebleven inkomsten niet meer naar de markt, meldt het Venlose college in haar raadsvoorstel voor de kwijtschelding. Daardoor wordt de Venlose binnenstad minder aantrekkelijk.
Mogelijk valt daarnaast de weekmarkt in Blerick geheel weg, als de kooplieden niet tegemoet gekomen worden, zo stelt het college. De marktgelden van de Tegelense markt worden volgens Omroep Venlo niet kwijtgescholden, omdat deze zijn uitbesteed aan een derde partij.

Besluit

Ook in 2020 en het eerste half jaar van 2021 schrapte de gemeente al de marktgelden. Of ook de tweede helft van 2021 op het lijstje komt, besluit de gemeenteraad aan het eind van april.