Slachtoffer toeslagenaffaire mag niet op straat worden gezet

Afbeelding ter illustratie © iStock
De rechter verbiedt woningcorporatie Woonwenz om een slachtoffer van de toeslagenaffaire per direct uit haar sociale huurwoning in Arcen te zetten. De vrouw had maandenlang haar huur niet betaald en daarom wilde Woonwenz haar op straat zetten.
De partijen stonden maandag tegenover elkaar in de rechtbank in Roermond.

Beslissing

Dat betekent dat de vrouw in de woning mag blijven. Ze krijgt mogelijk binnenkort een laatste kans om haar huurschuld te betalen, zegt de rechter in Roermond. Daar gaat hij echter niet zelf over, maar een andere rechter. Dat wordt pas duidelijk tijdens een volgende zitting. De vrouw krijgt later een fors bedrag als compensatie voor de schade die ze opliep door het toeslagenschandaal en kan dan aan haar betalingsverplichtingen voldoen.

Achterstand

De vrouw heeft inmiddels een huurachterstand van 6645 euro. Omdat ze haar huur niet betaalde, wil de woningstichting een einde maken aan het contract. Door middel van een ontruiming kan het toeslagenaffaireslachtoffer gedwongen worden om het pand zo snel mogelijk te verlaten.

Wachtlijsten

Sociale huurwoningen in Venlo en omgeving zijn in trek en daar bestaan lange wachtlijsten voor. Daarom wil Woonwenz de woning opnieuw verhuren. Ook kan met een ontruiming voorkomen worden dat de huurachterstand verder oploopt.

Geen contact

De rechter geeft de woningcorporatie een tik op de vingers. Woonwenz heeft geen moeite gedaan om contact te zoeken met de vrouw om te praten over de problemen in combinatie met de toeslagenaffaire en dat ze een budgetbeheersovereenkomst heeft beëindigd. Als de woningstichting dit wel had gedaan, lagen er misschien al wat afspraken vast over een betalingsregeling.

Reactie Woonwenz

Woonwenz laat weten het 'verschrikkelijk' te vinden dat de vrouw slachtoffer is geworden van de toeslagenaffaire en dat zij begrip hebben dat dit geleid heeft tot een betaalachterstand. Daarnaast meldt Woonwenz het zich zeer aan te trekken dat er onvoldoende contact is geweest, omdat zij daar juist veel waarde aan hecht. "Hierin zijn we tekortgeschoten. Hoewel we de vrouw vele malen hebben benaderd, is het contact niet (voldoende) tot stand gekomen."
"Overigens vinden wij het wel belangrijk om te melden dat de rechter verkeerd heeft begrepen dat de vrouw pas de ochtend van de zitting was aangemeld bij Schuldhulpverlening. De ochtend van de zitting was slechts één van de contactmomenten, maar daar waren al verschillende gesprekken aan vooraf gegaan. We gaan er volledig vanuit dat we eruitkomen en de vrouw gewoon kan blijven wonen."