Noord-Limburgse gemeenten koplopers woninginbraak

Afbeelding ter illustratie. © iStock
De Noord-Limburgse gemeente Bergen gaat aan kop als het om het relatieve aantal woninginbraken in de provincie gaat. Ook Venlo is populair bij inbrekers.
Dat blijkt uit data van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Koplopers

In Bergen waren relatief gezien de meeste inbraken: 5,6 per 1.000 huishoudens. In absolute cijfers ging het daar om 30 woninginbraken in 2021. In absolute cijfers is Venlo echter de koploper. Daar werden vorig jaar 175 woninginbraken gepleegd (3,7 per 1.000 huishoudens).
Afgelopen jaar kwamen er in heel Limburg 1.536 meldingen van woninginbraken binnen, meldde de politie in januari.

Minder inbraakkans

In Meerssen is de situatie wel anders. Inwoners hoeven zich daar minder druk te maken over een potentiële inbraak. Daar vonden in 2021 namelijk 15 woninginbraken plaats, oftewel 1,5 per 1.000 huishoudens.
Onderaan de lijst qua absolute aantallen van inbraken bungelen Simpelveld, Voerendaal, Beesel en Mook en Middelaar. In elk van deze gemeenten werden in 2021 10 inbraken gedaan.
Bekijk hier hoeveel inbraken er in jouw gemeente waren in 2021:

Landelijk

Op landelijk niveau waren er in 2021 23.550 inbraken. In Zeist zijn naar verhouding de meeste inbraken geregistreerd, namelijk 8,1 per 1.000 inwoners. Daarmee is het relatieve aantal inbraken daar stukken hoger dan in Limburgse koploper Bergen.

Inbrekers

Rond de 2000 mensen werden verdacht van inbreken, bijna een kwart minder dan het jaar ervoor. Opvallend daarbij is wel dat de gemiddelde leeftijd van inbrekers toeneemt. Tien jaar geleden was ongeveer de helft van de inbrekers jonger dan 25, terwijl dat nu één derde is. De gemiddelde leeftijd van een woninginbreker is gestegen van 28 tot 31,5 jaar.

Daling

Het CBS meldt dat het aantal woninginbraken in tien jaar flink gedaald is: met zo'n 75 procent. In de afgelopen twee jaar zou het aantal thuiswerkers en thuisblijvers geholpen hebben met het verlagen van het aantal inbraken.
Aan de andere kant lijkt cybercriminaliteit juist populairder te worden onder dieven, meldde de politie eerder in januari. "De inbreker komt niet meer bij je thuis, maar komt nu via WhatsApp of een phishingmail", zei een woordvoerder daarover.