Bejaarde man wurgde twee echtgenotes door financiële malaise

Wiel F. bracht zijn vrouw Tiny om het leven met een sjaal. © Frank Moonen / L1
Een alsmaar oplopende schuld heeft Wiel F. (74) uit Grevenbicht naar eigen zeggen gedreven tot het doden van zijn 73-jarige vrouw Tiny. Hij wurgde haar met een sjaal en deed vervolgens hetzelfde bij hondje Juul.
Maandag eiste de aanklaagster veertien jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging tegen Wiel voor het fatale incident op 26 september 2021 in de Lindenstraat.

Financiële malaise

Het leven van Wiel wordt getekend door financiële malaise. In 1997 leidde dat al tot de dood van zijn toenmalige echtgenote Johanna Jacobs (46). Wiel was bang dat zij zou ontdekken dat hij een torenhoge schuld had. "Hoe moet zij verder als ik er niet meer ben? Mijn bedrog komt uit. Ze wordt het huis uitgezet", verklaarde hij later. De vrouw werd gewurgd met een stropdas.

Acht jaar celstraf

Wiel werd verminderd toerekeningsvatbaar verklaard en kreeg acht jaar gevangenisstraf. Hij werd niet behandeld voor eventuele stoornissen. In 2012 trouwde hij met Tiny. Het was een gelukkig huwelijk, stelde Wiel maandag. Op 26 september 2021 ging het echter mis. Het stel keek een televisieprogramma over deurwaarders en dat maakte iets los bij Wiel.
Net als in 1997 kampte hij met flinke schulden. "Tiny zei: 'Ik hoop dat ze nooit bij ons aan de deur staan.' Wat er toen met mij gebeurde, is schandalig. In en in triest. Ik weet niet wat ik daarna deed, het voelde als een explosie in mijn hoofd. Later ontdekte ik dat ze niet meer ademde."
Afbeelding ter illustratie © L1

Luxe slagersvlees

Psychologen en psychiaters die Wiel onderzochten, spreken van een emotioneel gehandicapte man met narcistische trekken die ver boven zijn stand leefde. Hij wilde Tiny, de vrouw die hem een tweede kans gaf, een zorgeloze oude dag bezorgen. Daarin ging Wiel extreem ver. Vlees van de supermarkt verpakte hij in een tasje van de slager, zodat Tiny dacht dat het 'luxe' vlees was.

Verleden weggeduwd

Net als zijn vorige vrouw Johanna wist Tiny nooit precies hoe ernstig de financiële situatie van Wiel was. "Ik dichtte het ene gat met het andere, maar dat wilde ik zoveel mogelijk bij haar weghouden. Verder zie ik weinig overeenkomsten. Alleen dat financiën een rode draad vormden." Wiel heeft zijn verleden naar eigen zeggen zoveel mogelijk weggeduwd.
Deskundigen adviseren de rechtbank tbs met voorwaarden op te leggen. Volgens hen moet de zeventiger verminderd toerekeningsvatbaar worden verklaard, op basis van de 'gemengde persoonlijkheidsstoornis die aanwezig was ten tijde van de feiten'.

Geen voorwaarden

De aanklaagster volgt in haar eis deels het advies van deskundigen; in haar ogen was Wiel verminderd toerekeningsvatbaar toen hij Tiny wurgde. Tbs met voorwaarden is echter geen optie, vindt ze. "Dat zou betekenen dat hij hooguit vijf jaar gevangenisstraf zou kunnen krijgen en dat past niet bij de ernst van de feiten."
Chris Ingelse, advocaat van Wiel, stelt dat zijn cliënt buiten zichzelf stond toen hij Tiny doodde. "Dit feit kan hem niet worden toegerekend." Ingelse zette in op ontslag van alle rechtsvervolging, wat neerkomt op een ambulante of klinische behandeling zónder gevangenisstraf. Op 15 april doet de rechter uitspraak.

'Wiel speelt slachtoffer'

Het verhaal van Wiel kan op weinig sympathie rekenen bij nabestaanden van Tiny. "Meneer presenteert zichzelf als slachtoffer van zijn eigen leven, gedrag en keuzes. Mijn cliënten willen diep berouw en diep verdriet zien", zei advocaat Nino Pennino. "Het is nog steeds niet helder wat er is gebeurd. Het woord 'deurwaarder' is kennelijk al voldoende om haar het leven te ontnemen."