Limburg spant de kroon met aantal drugsdumpingen

Een drugsdumping in Mook, eind 2020 © SK-Media
In Limburg werd vorig jaar met 61 dumpingen landelijk het vaakst drugsafval in de natuur achtergelaten.
Dat blijkt uit nieuwe politiecijfers. Ook in de provincies Noord-Brabant (47), Zuid-Holland en Noord-Holland (beiden 27) was het regelmatig raak.

Recordaantal dumpingen

Eind vorig jaar leek deze provincie al af te stevenen op een groot aantal dumpingen. Toen werd er in de eerste helft van 2021 al op 43 plekken drugsafval gedumpt. Dat kwam al in de buurt van de 49 dumpingen die in heel 2020 werd gedaan. Overigens werd in 2015 een recordaantal drugsdumpingen gevonden. Het ging toen om 68 plekken waar chemisch drugsafval werd gevonden.

Xtc-productie

De nieuwe cijfers gaan over dumpingen van vaten en jerrycans vol chemicaliën in natuur. Het afval is meestal afkomstig van xtc-productie. Ook lozen drugscriminelen in het oppervlaktewater, de bodem of wordt het afval verbrand. Hoe groot de dumping of lozing is, verschilt van tientallen tot duizenden liters.

Totale volume afgenomen

De politie denkt dat de afname van de totale volume vermoedelijk voor de stijging van het aantal dumpingen zorgt. Dat betekent dat het kleinere lozingen zijn en dat er bij een dumping vaak lege verpakkingen worden gevonden. "Criminelen kunnen echter op allerlei manieren van hun afval afkomen", zegt politiechef Willem Woelders. "Ze kunnen het dumpen, maar ook verbranden of neutraliseren en vervolgens lozen in het riool. Daar doen we nog verder onderzoek naar.

Daling drugslabs

Wat betreft het aantal drugslabs is er landelijk juist een daling te zien. Zo werd er in Nederland vorig jaar 93 drugslabs opgerold waar synthetische drugs werden geproduceerd of heroïne of cocaïne werd verwerkt. Dat waren in 2020 met 108 drugslabs iets meer. Volgens de politie komt de daling doordat verschillende criminele netwerken de afgelopen twee jaar zijn strafrechtelijk zijn opgepakt.

Synthetische drugslocaties

In Limburg werden vorig jaar elf synthetische drugslocaties ontdekt. Vooral in Zuid-Limburg (7) werden synthetische drugs geproduceerd. Als het gaat om opslaglocaties voor de productie van chemicaliën en/of hardware, dan blijkt Limburg ook een gewilde provincie te zijn. Vorig jaar werden 14 plekken ontdekt. Noord-Brabant steekt op dat gebied met 40 locaties erbovenuit.

Hennepkwekerijen

De politie rolde in 2021 in totaal 304 hennepkwekerijen op in Limburg. Dat is het laagst aantal van de afgelopen afgelopen vijf jaar. Op dat gebied is een dalende trend te zien. Wel werden in deze provincie de meeste stekkerijen (15) van Nederland gevonden.

Capaciteitsgebrek

De afname van het aantal hennepkwekerijen komt volgens Woelders vooral door capaciteitsgebrek bij de basisteams. "We moeten kiezen. In samenspraak met het Openbaar Ministerie en burgemeesters richt de politie zich in gemeenten vooral op de bestrijding van harddrugs en het opvolgen van aangiften."
De politiechef zegt dat een bij een aantal basisteams hennepteams worden opgeheven. "Zorgelijk, want hennepkwekerijen kunnen leiden tot gevaarlijke situaties in woonwijken en ook in de hennep worden miljarden verdiend. We hebben hier te maken met één grote drugsmarkt. Alles is met elkaar verweven."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!