Video: Samenwonen met Oekraïense vluchtelingen

Geert aan tafel met twee Oekraïense moeders die met hun kinderen bij hem wonen. © L1
Nu de eerste Oekraïense vluchtelingen bijna een maand in Nederland zijn, komen er steeds meer berichten dat de opvang in gastgezinnen niet altijd even goed gaat. Gebrek aan privacy, cultuurverschillen of een taalbarrière leiden tot frustraties.
Geert van Roij uit Heythuysen heeft nu al drie weken zeven Oekraïners in huis.

Positief

Ook voor hem is het niet altijd even makkelijk maar hij blijft positief. “Natuurlijk heeft dit zijn plussen en minnen. Dat is met alles. De vrouwen koken heerlijk. Ik krijg elke dag te eten", zegt Van Roij.
Vanaf maandag wordt het een stukje rustiger in huis want dan gaan de kinderen voor het eerst naar school.

Vergoeding van het Rijk

Van Roij heeft een groot hart en is enthousiast. Maar toch zijn er ook zorgen. De Limburger hoopt dat het kabinet snel met een vergoeding komt voor gastgezinnen. Zo een vergoeding is er nu nog niet. "De uitgave van iemand die alleenstaand is, is 25 euro in de week voor boodschappen. Nu is het 200", vertelt hij. Ook zijn de verwarmingskosten volgens Van Roij flink gestegen.
Oekraïense vluchtelingen die bij een gastgezin inwonen, krijgen van het kabinet leefgeld. Gastgezinnen zelf krijgen geen rechtstreekse vergoeding.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!