Storing bij NS: zondagavond geen treinen meer

De NS heeft het treinverkeer zondag helemaal stilgelegd. Vanwege inmiddels verholpen technische problemen rijden de rest van de avond geen treinen meer.
Mensen die onderweg zijn, kunnen volgens de NS het best 'andere reisopties zoeken'. Treinen van regionale vervoerders zoals Arriva en internationale treinen rijden wel.

'Impact groot'

"Hoewel de oorzaak van de storing inmiddels verholpen is, is de impact groot", zegt NS in een verklaring. "Om betrouwbaar te kunnen opstarten, moeten systemen geüpdate worden en treinen op de juiste plaats worden gebracht. Dat vergt tijd", aldus de NS.
De NS verwacht dat maandag de normale dienstregeling weer grotendeels kan worden opgestart, maar hoe dat er precies uit gaat zien, 'gaan we maandagochtend zien', aldus een woordvoerster. Eerder werd verwacht dat zondag rond 20:00 uur weer treinen zouden kunnen gaan rijden.

Excuses

Tjalling Smit, lid van de Raad van Bestuur van de NS, biedt zondagavond reizigers excuses aan. "We realiseren ons heel goed dat we nu een enorm beroep doen op het begrip en zelfredzaamheid van de reiziger. Dat is niet wat onze reizigers van ons mogen verwachten en van ons gewend zijn. We gaan grondig onderzoek doen naar de oorzaak en hoe we dit in de toekomst kunnen voorkomen."

Carpoolen

Tal van automobilisten bieden zondag gestrande reizigers door de storing bij NS via Twitter en andere sociale media een lift aan. Via de hashtag #treinstoring komen aanbieders en wachtende reizigers met elkaar in contact.

Achter de schermen

Er is geen aanleiding om te denken dat het ging om een mogelijke hack van het systeem, meldt de woordvoerder NS verder. Het besluit om te stoppen met rijden is er een "dat je liever niet neemt", maar niet alleen was er geen actuele reisinformatie voor reizigers, ook waren er achter de schermen problemen. Zo was het door de storing lastig om personeel en treinen opnieuw in te delen als er bijvoorbeeld ergens vertraging zou ontstaan.
De NS zei eerder op de dag geen extra bussen in te zetten, omdat de storing landelijk was en het om zulke grote aantallen reizigers ging die niet in een bus zouden passen.