Het Alternatief, CDA en Lokaal! kern nieuwe coalitie Vaals

Het gemeentehuis in Vaals © Gemeente Vaals
In Vaals gaan de partijen Het Alternatief, CDA en Lokaal! in ieder geval deel uitmaken van de nieuwe coalitie. Samen zijn zij goed voor 8 van de 15 zetels.
Maar zij gaan wel de drie andere partijen benaderen om te bekijken of wie van hen ook deel kan gaan uitmaken van het nieuwe bestuur.

'Deur niet dicht'

“Wij willen met klem aangeven dat we op dit moment de deur richting andere partijen absoluut niet hebben dichtgetrokken”, zo stellen Het Alternatief, CDA en Lokaal! in een gezamenlijke verklaring. Ze zeggen wel het initiatief te hebben overgenomen omdat de coalitieonderhandelingen tot nu toe niks hebben opgeleverd en dat volgens hen ook niet zal gebeuren.
Voor die gesprekken had de nieuwe partij Viva Vaals van oud-wethouder en oud-raadslid Thijs Jussen als grootste het voortouw genomen. Zij sprak met Nuj Lies Vroemen, CDA en PvdA.

Evenwichtig

“Gebrek aan vertrouwen tussen diverse partijen lijken op dit moment niet tot een overbrugbare en kansrijke situatie te leiden”, aldus Het Alternatief, CDA en Lokaal!. Vandaar dat ze besloten hebben om met zijn drieën te gaan werken aan een - wat zij noemen - evenwichtige bestuurlijke situatie. Voormalig wethouder, raadslid en fractievoorzitter Lambert Jaegers (CDA) gaat leiding geven aan dat proces.

Verkiezingen

Bij de verkiezingen werd Viva Vaals de grootste partij met 3 zetels. Het Alternatief steeg van 1 naar 3 zetels, het CDA behield zijn 3 zetels. Lokaal! was de grote verliezer en zakte van 5 naar 2 zetels. Nuj Lies Vroemen en de PvdA behaalden 2 zetels, evenveel als in 2018.
In Vaals waren wel twee zetels meer te verdelen, 15 in plaats van 13. Dat had ermee te maken dat Vaals op de peildatum van 1 januari 2021 meer dan 10.000 inwoners had. Daarmee had de gemeente recht op twee extra raadszetels.