Honderden bezoekers open dag Oorlogsbegraafplaats Ysselsteyn

Begraafplaats Ysselsteyn © ANP
Enkele honderden mensen hebben dit weekend de open dag bezocht van de Oorlogsbegraafplaats bij Ysselsteyn. Daar ligt de enige Duitse oorlogsbegraafplaats in Nederland met 87 doden uit de Eerste Wereldoorlog en bijna 32.000 doden uit de Tweede Wereldoorlog.
Met een terrein van ongeveer 28 hectare is het qua oppervlakte de grootste Duitse oorlogsbegraafplaats ter wereld. Familieleden van gesneuvelde soldaten bleken zondag diep onder de indruk. Door het nieuwe bezoekerscentrum, maar vooral door de parallel die ze zelf zagen met de oorlog in Oekraine.

Bezoekerscentrum

De begraafplaats wordt jaarlijks bezocht door zo'n 40.000 bezoekers. Centraal aanlooppunt voor deze mensen is het bezoekerscentrum. Dat is niet alleen vernieuwd, in het nieuwe centrum wordt zondag ook een multimediale tentoonstelling geopend. Zaterdag konden mensen die expositie al bekijken, die de geschiedenis vertelt van de begraafplaats en de gelegenheid biedt de verhalen achter de kruizen te ontdekken.
[video:]
Via allerlei visualisaties krijgen bezoekers een unieke inkijk in de Duitse kant van de Tweede Wereldoorlog in Nederland, aldus de stichting Vrienden van Ysselsteyn. Die heeft samen met onder meer de Duitse ambassade, het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken, de Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge, de provincie Limburg en sponsors het nieuwe bezoekerscentrum op kunnen bouwen.

Database

De tentoonstelling beschikt over een uitgebreide database waarin gezocht kan worden naar gesneuvelden en hun levensverhalen, waaraan foto's, documenten en andere persoonlijke zaken zijn gekoppeld. De meeste begraven personen zijn Duitse soldaten die tijdens de oorlog hun dienstplicht vervulden. Maar er liggen ook leden van de SS, oorlogsmisdadigers, Nederlandse collaborateurs en vrijwilligers van de Wehrmacht uit andere landen.