Buste voor muzikant Guus Smeets: 'Valkenburger pur sang'

De buste van Guus Smeets. © L1 (Pascal Courbois)
Om muzikant Guus Smeets te eren, is zaterdag een borstbeeld van hem onthuld in zijn geboorteplaats Valkenburg. Smeets overleed begin 2020 op 71-jarige leeftijd aan de gevolgen van covid-19.
"Guus is Valkenburger pur sang. Hij is zo betrokken bij het Valkenburgse cultuurwezen, dat dit beeld er moest komen", zegt mede-initatiefnemer Bob Heugen.

QR-code

De overleden liedjesmaker Smeets wordt postuum geëerd met de buste. Het beeld staat aan de voet van de Geulpoort. "Het Theodoor Dorrenplein is hier twee minuten vanaf en dat was Guus' lievelingsplekje", vertelt initiatiefnemer Heugen. De buste is er gekomen dankzij een idee van Kunst- en Cultuurraad Valkenburg en werkgroep In Memoriam Guus Smeets.

Sprekend

Kunstenaar Wil van der Laan heeft het bronzen beeld gemaakt, waarbij hij gebruik maakte van foto's en video's. Bij twijfel vroeg hij om hulp van Smeets' zonen en vriendin. "Het kwam vooral op details: de kin mocht wat hoekiger, de oren een beetje langer. Uiteindelijk zeiden ze: 'Het is ‘m'", vertelt Van der Laan.

Guus Smeets

Muzikant Guus Smeets begon in 1998 met Hans Kengen en broer Roy Smeets de formatie Ezzebleef. Na het plots overlijden van Kengen in 2003 ging Smeets solo verder onder zijn artiestennaam Guus Sjmeets. Als tekstschrijver en componist schreef hij honderden Limburgse nummers.

Klassiekers

Een aantal bekende klassiekers van de hand van Smeets: Ach wat is 't leve sjoen (Frans Theunisz en de Nachraove), Greumele Vla (De Schintaler) en Met een vonk en een vlam (Dries Holten).
Ook op eigen naam bracht hij meerdere nummers uit, zoals Bove de 50 jaor samen met Ezzebleef en Geul (iech wil diech huére). Het beeld is voorzien van een QR-code waarmee je dit laatste nummer kan beluisteren.