Veganistische studenten richten studentenvereniging op

Leden van The Vegan Student Association (VSA) in de weer met kratten. © RTV Maastricht
Maastricht heeft een spiksplinternieuwe toevoeging aan het lijstje studentenverenigingen: de Vegan Student Association (VSA).
Hoewel de Maastrichtse veganistische studenten al sinds 2020 actief zijn, is de groep van 30 studenten nu officieel een vereniging.

Veganistisch

De vereniging draait om de veganistische levensstijl. Daarbij wordt geen gebruik gemaakt van dierlijke producten zoals melk en leer. Kenya van Loo, de voorzitter van VSA, noemt in gesprek met RTV Maastricht veganisme 'een mentaliteit om het lijden van dieren en milieuschade te beperken'.

Studentenvereniging

Hoewel er wel andere veganistische initiatieven in Maastricht zijn, waren deze niet specifiek op studenten gericht. "Er zijn andere VSA's in Nederland en een hoofdorganisatie, maar er bestond nog niet zoals iets als dit", legt de penningmeester van de vereniging, Katharina Sicking, uit.
Dat er vraag is naar een veganistische studentenvereniging, is volgens voorzitter Van Loo geen verrassing. De studente stuit weleens op onbegrip bij non-vegans. "Misschien ook omdat je best moeite moet doen en keuzes maakt. Dan is het moeilijk te begrijpen voor mensen."

Potlucks

Voorlopig gebruikt de vereniging culturele vrijplaats Landbouwbelang als uitvalsbasis. In het pand houdt VSA elke maand een zogeheten potluck, een diner waarbij iedereen eten meebrengt. Volgens penningmeester Sicking is het één van de populairste activiteiten van de vereniging.
In het voormalig graanpakhuis en overslagbedrijf is VSA niet het enige vegan initiatief. Zo bevindt zich ook de Foodbank in het gebouw. Dit initiatief tovert voedsel dat anders weggegooid zou worden om tot veganistische maaltijden.