Pomphouder stopt na 85 jaar: 'Uitstervend ras'

Familie brouwers stopt met pompstation in Heerlen. © L1
Op de dag dat de accijnzen zijn verlaagd, stopte pomphouder Brouwers uit Heerlen met uitbaten. Zo komt vrijdag een einde aan het familiebedrijf op de Heerlerbaan dat stamt uit 1938.
Het was de opa van de drie broers die de tent nu runnen, die het pompstation begon.
Foto's van voor de oorlog laten zien dat er toen nog een tram langs het tankstation reed. Tot afgelopen vrijdag was het tankstation geen enkele dag gesloten. "Eigenlijk een historische dag", vertelt Marc Brouwers, een van de broers, die met het tankstation is opgegroeid.

Dalende omzet

De laatste jaren zagen ze de omzet fors teruggaan. Waar tien jaar geleden nog jaarlijks 20 miljoen liter diesel werd verkocht, is de omzet daarna met 75 procent gedaald. De regeltjes van de overheid, de steeds kleinere marge en de automobilisten die massaal over de grens gaan tanken: Het zijn voor de broers allemaal redenen om het contract bij Shell dat op 1 april afliep, niet nog eens 5 jaar te verlengen.
"Maar we worden ook een dagje ouder en niemand van de kinderen wil het overnemen."

Andere activiteiten

Het tankgedeelte wordt daarom verhuurd. De broers richten zich op andere activiteiten, zoals de wasstraat, waarvan er nu vier in Limburg zijn. Het is een voorbeeld van andere bedrijvigheden die zelfstandige pomphouders vaak noodgedwongen zijn gaan doen.
De een opent een broodjeszaak, de ander verhuurt aanhangers, maar overal wordt wel iets gedaan om het omzetverlies aan de pomp te compenseren. "Ik herinner me nog dat mijn vader als een van de eerste cola en sigaretten ging verkopen. Daar werd toen in de maatschappij best wel vreemd naar gekeken", weet Ralph Brouwers, die nu verantwoordelijk is voor de wasstraten.
Een oude foto van het pompstation. © L1