Quilts voor getroffenen watersnood: 'Meer dan een deken'

Quilt uit het hele land voor Valkenburgers na de watersnood. © L1 (Peter Beeker)
Tientallen dames uit het hele land hebben lappendekens gemaakt voor Valkenburgers die zwaar getroffen werden door de watersnood van juli 2021.
"Dit is meer dan een deken. Dit is solidariteit, compassie en medeleven", zegt burgemeester van Valkenburg aan de Geul Daan Prevoo vrijdag.

Solidariteit

De burgemeester nam ruim 20 quilts in ontvangst tijdens de regiodag van het Quiltersgilde in gemeenschapshuis De Spil in Maasbracht. "Maar er komen er nog meer aan", vertelt quiltster Lisette Pooters. "Die gaan allemaal richting Valkenburg, waar ik woon. Ik weet alleen niet of het allemaal in mijn auto past."
Burgemeester Daan Prevoo heeft aan de quilters beloofd dat hij genoeg tijd uittrekt om de lappendekens naar de getroffenen te brengen. "Dat gaan we doen op een mooie dag, als de zon weer schijnt."

Gemeenschap

Het idee voor de hulpactie kwam van Gerda Meijer uit het Zuid-Hollandse Leidschendam, nadat zij de beelden vanuit Limburg zag. "Je kan je niet voorstellen dat je dan alles kwijt bent. Het Quiltersgilde Nederland heeft alles in gang gezet."
Quilten is meer dan een hobby voor veel aanwezigen op de regiodag. Handwerkster Inge van Koningsveld is bijvoorbeeld vanuit het Noord-Hollandse Diemen afgereisd. "De quiltgemeenschap is verbonden. Of je nou in het noorden of zuiden woont, wij voelen met elkaar mee."