Asbest verwijderd uit voormalig V&D-pand Sittard

De binnenkant van het V&D-gebouw in Sittard is zo goed als gestript. © Gemeente Sittard-Geleen
Het asbest in het vroegere V&D-pand aan de markt in Sittard is verwijderd. De stof, die gezondheidsproblemen kan veroorzaken, werd eerder tijdens het sloopproces ontdekt.
Het aanwezige asbest was niet schadelijk, laat een woordvoerder van gemeente Sittard-Geleen desgevraagd weten.

Asbest

"Er zat bijvoorbeeld asbest in de stopverf van de ramen, om maar eens wat te noemen", geeft de woordvoerder aan. In het gebouw stond verder ook een grote generator waarin asbest werd gevonden. Van grote asbestplaten was volgens de woordvoerder geen sprake.
De mogelijk schadelijke stof werd ontdekt tijdens het inventarisatieonderzoek voorafgaand aan de sloop van het pand. Daardoor kon het asbest verwijderd worden, voor deze schadelijke gevolgen had.

Gezondheid

Asbest is een verzamelnaam voor een aantal natuurlijke mineralen die vroeger op verschillende manieren in de bouw gebruikt werden. Hoewel deze niet schadelijk zijn in 'gebonden toestand', kunnen losse asbestvezels onder andere longkanker en asbestose veroorzaken. "Als je er niet aankomt, is er niets aan de hand", zegt de woordvoerder daarover.

Sloop

Het kenmerkende V&D-pand wordt in de loop van 2022 gesloopt om plaats te maken voor een nieuw, multifunctioneel gebouw. Van binnen is het gebouw al gestript: "Wat gesloopt kon worden, is gesloopt." Eind september is de aanbesteding achter de rug, waarbij duidelijk wordt wanneer de restanten van het pand tegen de vlakte gaan.
Het nieuwe gebouw, het Huis aan de Markt, zal onder andere een multifunctionele raadszaal, vergaderruimtes, flexwerkplekken en 30 woningen herbergen.