Influencer (22) opgepakt vanwege betrokkenheid fraude

Afbeelding ter illustratie. © iStock
De politie heeft een 22-jarige vrouwelijke influencer uit Gennep opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij een bankhelpdeskfraudezaak.
Zij zou op haar sociale media-kanalen advertenties voor geldezels hebben gedeeld.

Geld aftroggelen

Vorige week werden vijf verdachten aangehouden in de zaak. Bij bankhelpdeskfraude doen oplichters zich voor als bankmedewerker en bellen ze slachtoffers op om ze geld af te troggelen. De verdachten die vorige week werden opgepakt, drie mannen van 20 jaar uit Rotterdam, een 19-jarige uit Poortugaal en een 21-jarige uit Groningen, zouden ook mensen hebben geronseld om het geld te pinnen dat ze op deze manier hadden verkregen. Die mensen worden geldezels genoemd. Hoewel deze mensen vaak niet weten waarvoor ze hun rekening beschikbaar stellen, is het wel strafbaar omdat ze meehelpen aan fraude.

Geldezels

De politie heeft ook de geldezels gehoord. Zij zeiden dat ze bij de fraude betrokken raakten door de advertenties die meerdere influencers deelden. Door het hoge aantal volgers leken de advertenties geloofwaardig, zeiden ze.

Verdacht

Volgens de politie wist de donderdag opgepakte verdachte van de fraude. Zij wordt verdacht van oplichting en witwassen. Om welke influencer het gaat, is (nog) niet bekend.