Noodpakketten voor Oekraïners bij voedselbanken

Foto ter illustratie © iStock
De eerste Oekraïners hebben zich gemeld bij de voedselbanken in Limburg voor noodpakketten. Bij de Voedselbank Limburg-Noord zijn ook al de eerste noodpakketten uitgedeeld aan Oekraïners.
Alleen Oekraïners die worden opgevangen door gastgezinnen kunnen deze krijgen.

Controleren bij gemeenten

Om een noodpakket te kunnen krijgen moet een Oekraïner wel ingeschreven staan bij de gemeente. "Voorlopig is hun naam voldoende. Volgens gemeenten kan het wel even duren voordat ze een BSN-nummer hebben. Vandaar dat we bij de gemeente de naam controleren als een vluchteling zich bij ons heeft gemeld", zegt Gerda van Stelten van de Voedselbank Limburg-Noord.

Noodpakket voor hele gezin

Het pakket is bedoeld voor het hele gezin. "Als een getrouwd stel een Oekraïens stel met een baby opvangt, zien wij dat als een gezin van vijf leden. Het noodpakket dat we uitgeven is dan ook voor vijf mensen. We gaan er namelijk vanuit dat de inhoud gedeeld wordt", zegt Van Stelten. Het is volgens haar wel belangrijk dat vluchtelingen zich melden voordat ze komen. "We hebben de noodpakketten niet standaard klaarstaan. Als iemand zich aanmeldt zorgen we dat het bij het uitgiftemoment op donderdag klaarstaat."

Te weinig producten

Waar de voedselbank Limburg-Noord de eerste Oekraïners al heeft voorzien van een pakket, is het voor de voedselbanken in het midden en zuiden van de provincie lastiger om te helpen. Beide locaties geven aan te weinig producten te hebben om iedereen te voorzien van een fatsoenlijk voedselpakket. "We hebben de gemeente al gevraagd om te kijken naar plaatselijke winkels die ook kunnen helpen bij het geven van producten", zegt Jos Leven, penningmeester van de Voedselbank Limburg-Zuid.

Leefgeld

Ger Boereboom van de Voedselbank Midden-Limburg: "Oekraïners krijgen via de gemeente van de overheid leefgeld. Dat is zoveel dat ze geen recht meer hebben op een voedselpakket. We hebben gemeentes daarom gevraagd om druk te zetten achter het leefgeld. Dan hoeven de Oekraïners geen beroep meer te doen op de voedselbank. Het klinkt hard, maar we moeten ook rekening houden met onze reguliere cliënten."

Reguliere rekensom

Op het moment dat vluchtelingen leefgeld krijgen, gaan de voedselbanken over op hun reguliere rekensom. "Dan tellen we het leefgeld op bij de inkomsten van het gezin", zegt Van Stelten. Zo probeert de voedselbank het zo eerlijk mogelijk te houden voor iedereen. "We moeten natuurlijk onze eigen cliënten niet vergeten."