Inflatie toegenomen: 'Meer mensen naar de voedselbanken'

Foto ter illustratie © iStock
De inflatie in Nederland is vorige maand opgelopen tot bijna 12 procent. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Een maand eerder was dit nog ruim 7 procent. De prijzen in Nederland zijn sinds de uitbraak van de oorlog in Oekraïne hard gestegen.

Voedselbanken

Ook de Limburgse voedselbanken merken de gevolgen van de inflatie. In de drie regio’s is het aantal aanmeldingen, dat normaal redelijk stabiel blijft, gestegen. In Zuid-Limburg zijn de meeste aanmeldingen toegenomen, daar is het totaal met 40 tot 50 extra aanmeldingen gestegen naar 800 cliënten. Midden-Limburg heeft 20 extra cliënten. Noord-Limburg verwacht wel een toename maar heeft geen exacte cijfers.

Nederlandse maatregelen

De Nederlandse overheid heeft maatregelen doorgevoerd om de pijn voor Nederlandse consumenten wat te verzachten. Vrijdag is juist een accijnsverlaging ingegaan waardoor automobilisten goedkoper uit zijn aan de pomp. Per tankbeurt scheelt het waarschijnlijk al gauw zo'n 8 euro. Toch kan dit soort steun vanuit het kabinet niet voorkomen dat Nederlanders er dit jaar in koopkracht op achteruit gaan, heeft onder meer premier Mark Rutte al gewaarschuwd.

Gestegen prijzen

De inflatie bevindt zich al enige tijd rond het hoogste niveau in decennia. Dat komt omdat de energieprijzen en brandstoftarieven aan de pomp ook al voor het conflict in Oekraïne flink waren toegenomen. Dat is te wijten aan het snelle economische herstel uit de coronacrisis, waardoor er voor veel grondstoffen en ook personeel in bepaalde sectoren schaarste is ontstaan.

Europese landen met elkaar vergelijken

Het statistiekbureau kwam met het cijfer vanwege de bekendmaking van de inflatie van de eurozone door het Europese statistiekbureau Eurostat later op de dag. Er is gebruikgemaakt van de Europees geharmoniseerde methode, die in het leven is geroepen om de inflatiegegevens van verschillende Europese landen goed met elkaar te kunnen vergelijken.
De berekening verschilt iets van de normale manier waarop het CBS de inflatie becijfert. Die reguliere cijfers worden pas op 7 april gepubliceerd.