Justitie eist vijf jaar cel voor schietpartij in Blerick

Afbeelding ter illustratie © iStock
Als het aan justitie ligt, gaat Can Y. (21) uit Blerick vijf jaar de cel in voor het schieten op een man begin oktober 2021, in diezelfde plaats. Het verweer dat de twintiger zichzelf verdedigde, veegt de openbare aanklager van tafel.
Dat bleek vrijdag tijdens een zitting in de rechtbank van Roermond.

Zelf uitgelokt

De verdachte heeft in de ogen van het Openbaar Ministerie (OM) op 6 oktober 2021 zelf een ruzie uitgelokt met de broer van het slachtoffer. Er volgde een vechtpartij en later die dag schoot de twintiger op zijn slachtoffer, dat gewond raakte. Volgens justitie handelde Can niet uit noodweer.

Ruzie over drugs

Het slachtoffer en Can zijn geen onbekenden van elkaar. Hun families kwamen zelfs bij elkaar over de vloer. Maar hoe kon deze kwestie zo uit de hand lopen? Uit het politiedossier blijkt dat het te maken had met drugs, maar daar liet Can zich niet over uit. "Ik wil anderen niet in de problemen brengen."
De vete zou die dag rond 19:15 uur worden uitgepraat bij een Jumbofiliaal in Blerick. Daar was het slachtoffer niet bij, maar diens broer. Het gesprek begon gemoedelijk, maar de sfeer sloeg snel om. Er ontstond een knokpartij, waarna beide partijen weg zijn gegaan.

Kogel in onderbuik

Een uur later kreeg de vechtpartij een nog gewelddadiger vervolg. Naar eigen zeggen zou Can telefonisch bedreigd zijn door de familie van het slachtoffer. Opnieuw vond er een confrontatie plaats, ditmaal bij een rotonde in de buurt van het station. Het slachtoffer stapte met nog drie anderen uit zijn auto, trok de portierdeur van Cans wagen open en begon op Can in te slaan. Ook andere inzittenden moesten klappen incasseren.
Op dat moment hoorde de twintiger dat het slachtoffer een mes bij zich had. Daarom pakte hij een pistool uit zijn handtasje en haalde de trekker over, verklaarde Can. De kogel raakte de man in de onderbuik. "Ik wilde hem eigenlijk afschrikken, maar wist niet dat hij geraakt was. Ik heb er echt spijt van en wil door met mijn leven", aldus de Blericknaar.

Waarom een pistool?

Na het schot ging Can ervandoor. Hij vluchtte richting Roermond en dumpte daar zijn vuurwapen in de Maas. Maar waarom had de twintiger een wapen bij zich? Dat had hij vaker op zak, lichtte Can in de rechtbank toe, omdat hij zich bedreigd voelde door de familie van zijn ex-vriendin. "Haar familie was niet blij met onze relatie en via via hoorde ik dat zij ook een wapen hadden."

Bewijs getrokken mes

De Blericknaar wist nog een tijdje uit handen van de politie te blijven, maar zit nu ruim zes maanden vast. Volgens de openbare aanklager is Can iemand die zijn problemen op een gewelddadige manier oplost. Ook was de officier niet overtuigd van Cans verklaring over een getrokken mes. "Daar is onvoldoende bewijs voor", stelde justitie. Hij heeft namelijk geprobeerd de man van het leven te beroven en dit deed Can niet uit nood, zei het OM.

Radeloos in de auto

Cans advocaat Laura ter Steeg deelde die visie niet. Volgens de verdediging kon de twintiger geen kant op toen hij geslagen werd in de auto. Ook zou hij in paniek zijn geweest. "En hoe kan een slachtoffer slaan, terwijl hij het wapen zou hebben gezien?", vroeg Ter Steeg zich af.
De rechter doet over twee weken uitspraak.