Theaters en musea in zwaar weer: 'Mensen blijven weg'

Afbeelding ter illustratie. © iStock
Theaters en musea verkeren momenteel in zwaar weer. Hoewel de culturele instellingen alweer een tijdje open mogen, blijft het publiek (grotendeels) weg.
Directeur Colinda Vergouwen van het Munttheater in Weert constateert dat vooral ouderen wegblijven, zo vertelt ze vrijdagochtend in de Nieuwsshow op L1 Radio.

'Spannend'

"Wat we zien is dat vooral onze oudere bezoekers het nog spannend vinden om in volle zalen te komen. De maatregelen zijn pas net afgeschaft en zij kijken nog de kat uit de boom en vinden het spannend om in grote groepen naar het theater te komen", aldus Vergouwen.

Volle agenda's

Een andere oorzaak is volgens de directeur dat veel mensen nu volop bezig zijn om eerdere afspraken in te halen: "We hebben natuurlijk niks kunnen doen. Het kerstdiner wordt nog ingehaald op dit moment en de agenda's zitten nog vol." Volgens Vergouwen hebben theaters momenteel zo'n 30 tot 50 procent minder bezoekers dan voor de coronapandemie.

Musea

Ook veel musea merken dat veel bezoekers nog wegblijven. Zo dreigt ongeveer een kwart van de Nederlandse musea nog dit jaar in de financiële problemen te komen, meldt de Museumvereniging na een interne rondgang.

Toeristen

Vooral voor musea met een gemeente als hoofdfinancier en privé-gefinancierde musea dreigt financiële malaise, aldus de brancheorganisatie van de ruim 450 musea in Nederland. Voor de coronacrisis waren er volgens de organisatie jaarlijks 33 miljoen bezoeken aan musea, waarvan 10 miljoen door buitenlandse toeristen. "Na de coronacrisis is die laatste groep nog niet teruggekeerd en blijft ook veel binnenlands publiek uit voorzichtigheid thuis. Daar bovenop komen de hogere energieprijzen."
Volgens de vereniging is extra subsidie voor veel musea noodzakelijk. "De oproep aan gemeenten is om het beschikbare restant van de ruim 400 miljoen voor lokale cultuur ook daadwerkelijk aan culturele instellingen zoals musea te besteden."

Museumweek

Komende maandag start de Nationale Museumweek, een landelijke campagne van de museumbranche. In het kader van het thema #OpenJeWereld worden werkgevers opgeroepen werknemers een paar uur 'museumvrij' te geven.