Accijnsverlaging: 'Over de grens tanken is aantrekkelijker'

Door de accijnsverlaging zijn we iets voordelig uit aan de pomp © L1
De brandstofprijzen zijn de afgelopen weken tot recordhoogte gestegen, maar automobilisten zijn vanaf vrijdag voordeliger uit aan de pomp. Dat komt omdat het kabinet de accijnzen op benzine en diesel voor de rest van dit jaar heeft verlaagd.
Dat betekent dat de adviesprijs voor benzine uitkomt op 2,29 euro en 2,18 euro voor diesel. Op een tankbeurt van 40 liter benzine scheelt dat meer dan 8 euro en 4 euro voor diesel. Consumentencollectief UnitedConsumers voorspelde donderdagavond dat de daadwerkelijke prijzen waarschijnlijk nog wat harder zakken.

In België en Duitsland tanken

Automobilisten krijgen zo dus eindelijk wat verlichting nadat de oorlog in Oekraïne de prijzen aan de pomp flink liet stijgen. Maar in hoeverre heeft die verlaging in Limburg wel zin als tanken in België of Duitsland goedkoper is?
Rogé Jeurissen, eigenaar van tankstation Jeurissen in Landgraaf, ziet het vooral als een doekje voor het bloeden. "Het is jammer dat we niet een eenheid kunnen krijgen in Europa, want we verlagen de accijns voor loodvrije benzine met 17 cent per liter en Duitsland wil een verlaging van 30 cent. Dan heb je weer een verschil van 13 cent, plus het verschil wat we nu hebben. Omdat we in een grensgebied wonen, is het voor klanten aantrekkelijker om in Duitsland of België te tanken", zegt Jeurissen vrijdagochtend in de Nieuwsshow op L1 Radio.

Energietransitie: einde van tankstation

Daarbij, de stijgende energieprijzen vormen niet het enige probleem voor de pomphouders. Ook bij tankstation Brouwers in Heerlen speelt die energietransitie een rol. Het vormt één van de redenen voor hen om vrijdag te stoppen met de exploitatie van het tankstation. Terwijl het al sinds 1936 een familiebedrijf is. Een einde van een tijdperk dus, vertelt Ralf Brouwers.
"Wordt het elektrisch of waterstof? Nieuwe en hele dure investeringen staan voor de deur. Dat ga je de komende jaren niet snel terugverdienen. Moeten we daar in meegaan dan, is de vraag. En het alleen van de benzine hebben in de grensstreek is niet haalbaar", verklaart Brouwers.

Drukte bij de pompen

Bij tankstations wordt vrijdag mogelijk drukte verwacht. Sommige tankstations zullen waarschijnlijk ook extra personeel inzetten om het verkeer te regelen, zodat de wachttijden niet onnodig hard oplopen.