Reizen in Nederland, België en Duitsland met dezelfde OV-app

Een trein van reisvervoerder Arriva in Limburg © iStock
Met dezelfde app je reis plannen en betalen, of je nou in Aken, Luik of Maastricht woont. Zo wordt met het openbaar vervoer reizen in de Euregio komende tijd makkelijker, maar niet per se goedkoper.
Gedeputeerde Maarten van Gaans vertelde over Glimble, zo heet de app die Arriva ontwikkelt, tijdens een grenslandconferentie in Aken donderdag. Daar komen Nederlandse grensprovincies en Duitse grensregio's bij elkaar om te praten over betere samenwerking.
Tekst gaat verder onder de video

Teveel rompslomp

Duizenden mensen reizen dagelijks over de Duitse en Belgische grens. Elke regio heeft zijn eigen vervoersdiensten met bijbehorende apps en kaartjes, wat volgens de gedeputeerde zorgt voor gedoe en vertraging. "Er is teveel rompslomp", zegt Van Gaans, die verwacht dat het aantal OV-reizigers 'ongetwijfeld' toeneemt door de app. "We willen de euregio optimaal benutten en mensen verleiden om uit de auto te komen."

Zo werkt de app

Maar hoe ziet zo'n app eruit? Je plant je reis, bijvoorbeeld van Maastricht naar Aken, in de app. Deze rekent uit welke vervoersdiensten je nodig hebt, wat het kost en zorgt voor één kaartje in de vorm van een QR-code dat overal geldig is. Zo wordt het bijvoorbeeld ook makkelijker om voor een deel van je reis de trein te pakken en voor het laatste stukje de deelfiets.

Goede aansluiten

Maar om zo'n app lekker te laten werken, moeten de dienstregelingen en vervoersvormen in de grensregio goed op elkaar aansluiten. Arriva werkt samen met andere vervoerders in de Euregio om dat technisch voor elkaar te krijgen.

60.000 studenten

Binnenkort gaan 60.000 Duitse studenten die van Aken naar Maastricht of Heerlen reizen de app gebruiken. Ook het aantal vervoerders en trajecten wordt uitgebreid. Uiteindelijk is het doel dat steeds meer reizigers het openbaar vervoer in de grensregio verkiezen boven de auto.

Kosten

Van Gaans en Arriva zijn er volledig van overtuigd dat Glimble hierbij helpt. Qua kosten verandert er vooralsnog niet veel. Daarvoor gelden de normale prijzen van de vervoerders. "Alleen hoef je met Glimble geen overstapkosten te betalen. Dus duurder wordt het sowieso niet", zegt Tamara Vannuys, woordvoerster van Arriva.