Kijkje bij huisarts die Oekraïners helpt in hun eigen taal

Huisarts Frank van Kemenade (staand) nam het initiatief © Omroep P&M
Huisarts Frank van Kemenade in Venlo helpt Oekraïense oorlogsvluchtelingen die medische zorg nodig hebben. In hun eigen taal, nu hij een tolk heeft aangenomen. "Ze komen naar ons toe met normale klachten waar je voor naar de huisarts gaat, maar er hangt een verdrietige zweem omheen."
Drie weken geleden kwam de eerste Oekraïense vluchteling op het spreekuur bij Van Kemenade, vertelt hij in L1-televisieprogramma Limburg Centraal: "Een moeder met een kindje van 3 weken oud. Moeder was net bevallen, meteen daarna gevlucht, en dan merk hoe belangrijk het is dat die mensen in hun eigen taal even hun verhaal kwijt kunnen."
Tekst gaat verder onder de video

Overlevingsmodus

Van Kemenade weet hoe het is om buitenlanders te helpen. Zijn praktijk is al jaren gericht op arbeidsmigranten uit vooral Polen en Roemenië. Gemiddeld komen er zo'n vijf tot tien Oekraïners per dag naar de praktijk. Ze komen met lichamelijke klachten, maar het psychische leed straalt erdoorheen, vertelt hij: "Ze zitten toch in de overlevingsmodus. Ze hebben huis en haard moeten verlaten en komen met alleen een weekendtas hier aan. Ik vind ze een beetje verdoofd, verdrietig."

Meer tolken nodig

De huisartsenpraktijk verwacht dat er nog veel meer Oekraïners aankomen: "We anticiperen nu op de grote golf die nog komt, vaak mensen die minder geletterd zijn, geen engels spreken, die moet je echt in hun eigen taal helpen. Dus we zijn bezig met extra tolken."