Buitenlands personeel voor ombouw Limburgs elektriciteitsnet

Afbeelding ter illustratie © Istock
Netbeheerder Tennet haalt werknemers uit Zuid-Europa om het elektriciteitsnet van Limburg klaar te maken voor de toekomst. Het tekort aan personeel is één van de problemen bij de noodzakelijke vernieuwing van het elektriciteitsnet. De ombouw is nodig om door te kunnen gaan met de overstap naar groene stroom.
Steeds meer bedrijven en burgers wekken groene stroom op met bijvoorbeeld zonnepanelen en windmolens, maar het elektriciteitsnet kan dat bijna niet meer aan.

700 miljoen euro

Daarom maakte Tennet eerder al bekend dat het een grootscheepse operatie in de planning heeft om het Limburgse hoogspanningsnet klaar te maken voor de toekomst. Voor zo'n 700 miljoen euro komen er drie centrale hoogspanningsstations van waaruit Limburg straks wordt voorzien. Eentje komt in het Brabantse Boxmeer, de andere in Maasbracht en de derde in Graetheide. Daarnaast worden onder meer vele kilometers kabels onder de grond gelegd.
"Maar personeel is lastig te vinden, we hebben 600 vacatures", zegt woordvoerster Mariska Lanni van Tennet. "Dus kijken we nu ook in Zuid-Europa en willen we naast het hbo ook gaan werven op mbo-niveau. Vorig jaar hebben we zo'n 700 vacatures ingevuld. We hebben echt veel mensen nodig."

Vergunningstrajecten

Een andere oorzaak van de lange trajecten om het elektriciteitsnet aan te passen, zijn de vergunningstrajecten. "Vroeger klopten we aan en gingen we ergens graven", zegt Marco Wolfs als projectleider Zuid-Nederland. "Nu hebben we met heel veel partijen te maken die inspraak hebben. Dat is ook terecht en heel goed, maar zorgt er wel voor dat het jaren duurt voordat we een kabel kunnen gaan leggen." Lanni vult aan: "Iedereen wil de energietransitie, maar niemand wil kabels door de achtertuin."

Groene ambities

Terwijl tempo wel is gewenst, want in 2030 moeten grote delen van de groene ambities gerealiseerd zijn. "Nu, door de oorlog in Oekraïne, zijn mensen nog bewuster aan het worden van het belang van de energietransitie", zegt Wolfs. "Je wilt niet afhankelijk zijn van anderen, zoals Rusland in dit geval. Het zal mensen nog meer stimuleren om over te stappen op groene stroom. Maar dan moet eerst wel ons net er klaar voor zijn." Als alles volgens planning loopt, zal dat rond 2028 gelukt zijn in Limburg.