Sittardse gevangenis ontslaat smokkelende medewerker

Een cellenblok in de gevangenis in Sittard. © L1 / Bas Dingemanse
Een medewerker van de Sittardse gevangenis is ontslagen vanwege het smokkelen van verboden goederen. De 23-jarige man was al sinds december geschorst, in afwachting van intern onderzoek.
Dat onderzoek is inmiddels afgerond en heeft tot ontslag geleid, bevestigt gevangeniswoordvoerder Robert Meijer tegenover L1.

Opvallende cijfers

In de Sittardse gevangenis bestaan al langer vermoedens van betrokkenheid van personeel bij smokkel. Tussen 14 maart 2020 en 31 maart 2021 is er 75 keer drugs gevonden, terwijl er 29 telefoons of onderdelen en opladers van telefoons zijn aangetroffen in die periode. Dit alles gebeurde ten tijde van strenge coronamaatregelen; potentiële smokkelaars zoals bezoekers waren niet welkom.
Het viel bovendien op dat in de andere twee Limburgse gevangenissen, Roermond en Evertsoord, in totaal negen keer drugs of een telefoon is gevonden in dezelfde periode. Sittard is met 310 plaatsen de grootste inrichting. De andere twee gevangenissen hebben samen plek voor zo'n 450 mensen.

Betaalde smokkel

Mede op basis van de opvallende cijfers en hardnekkige geluiden over smokkel besloot de Sittardse gevangenisdirectie een intern onderzoek te starten. Op 15 december leidde dat tot de arrestatie van een medewerker. Bij hem is ook een huiszoeking gedaan. Hij zou tegen betaling verboden goederen binnen de gevangenismuren hebben gebracht.

Tweede onderzoek

Daar waar de gevangenis het interne onderzoek dus heeft afgerond en daar consequenties aan heeft verbonden, loopt het strafrechtelijke onderzoek nog altijd. De twintiger mag dat onderzoek in vrijheid afwachten. Hij is wel nog altijd verdachte. Er zijn op dit moment geen andere medewerkers van de gevangenis in beeld.