Sauna en zwembad branden zich nog niet aan hoge gasprijs

Foto ter illustratie © iStock
Hoge gasprijzen zetten druk op de ketel bij zwembaden en sauna’s die flink moeten stoken om klanten aan zich te binden. Toch draaien ze de thermostaat (nog) niet omlaag. Hoe kan dat?
"De ervaring leert dat wat omhoog gaat niet vanzelf ook weer even snel omlaag komt. Dus ja, we maken ons zeker zorgen over de hoge gasprijs. Het wordt heel spannend", zegt Sjoerd Peters. De eigenaar en manager van Top Alivio Saunacentrum in Horn ziet de toekomst met gemengde gevoelens tegemoet.

Van ene in de andere crisis

Hij mag zich gelukkig prijzen met een contract dat is afgesloten voordat de oorlog in Oekraïne de gascrisis verder verergerde. Tot april 2023 blijven hem torenhoge afrekeningen bespaard. Peters heeft dus een jaar uitstel om snel iets te bedenken. Of dat tijd genoeg is? "Door de coronapandemie hebben we met kunst- en vliegwerk ons bedrijf weten te redden. Wel is onze financiële buffer flink gekrompen. Hoewel we nu volop draaien, kunnen we geen grote investeringen doen. Omdat we van de ene in de andere crisis rollen, blijven we nu in die positie zitten."

Duurzame energie

Het liefst zou hij zijn sauna verduurzamen. Met zonnepanelen, een warmtepomp en goed isoleren het gasverbruik flink verlagen. "Net als bij een huis maar dan in het groot en dus met meer kosten. Alleen al zo’n warmtepomp aanleggen, zou 80.000 tot 90.000 euro kosten." Peters kijkt daarom uit naar meer ruimte bij de bank en vooral hulp van de overheid. Hij denkt dat een verlaging van de energiebelasting een goede zet zou zijn. "Dat is het leeuwendeel van mijn kosten. Als daar een vorm van compensatie mogelijk is, krijg ik ruimte om onze sauna duurzamer te maken."

Thermostaat

Top Alivio is een relatief kleine familiesauna met vaste schare klanten, vooral in de directe omgeving. De zelfstandige onderneming heeft minder financiële speelruimte dan sauna’s die deel uitmaken van een keten of grote broers zoals Thermae 2000 in Valkenburg. Toch twijfelt Peters geen moment als het gaat om de entreeprijzen. "Dat is voorlopig niet aan de orde. Door de hogere inkoopsprijzen sluit ik niet uit dat aanpassingen nodig zijn voor ons horecagedeelte. De thermostaat van de sauna lager zetten? Nee, je kunt niet een cabine van 90 naar 70 graden Celsius terugdraaien. Dat zouden klanten nooit pikken. Misschien het zwembad een graadje lager, maar daar begin ik nu niet aan."

Langdurige contracten

Daarin staat Peters niet alleen. Een rondgang langs zwembaden en sauna’s leert al snel niemand de thermostaat omlaag draait. Voorlopig tenminste. In de meeste gevallen heeft dat te maken met meerjarige leveringscontracten voor gas. Ook blijkt duurzame energie steeds vaker een goed alternatief voor stoken met gas.
 • Geusseltbad Maastricht:
  "Wij hebben geen gasaansluiting maar benutten zonnepanelen en aardwarmte dankzij een bron in de grond. Zo houden we de temperatuur op orde. Er zijn vijf zwembaden. Het warmste bad is 33,5 graden en het koudste is 29 graden."
 • Aqua Mundo Heijderbos in Heijen:
  "Wij hebben langer lopende contracten. Dat geldt voor alle zwembaden van ons. Dus ook voor onze parken Meerdal en Limburgse Peel in America. De temperatuur van het water is 30 of 31 graden. We bieden dat tropische gevoel, een onderscheidend kenmerk waaraan we geen concessies doen."
 • Zwembad Hoensbroek:
  "Ook wij werken met een langdurig contract. We zijn verbonden aan sportfonds Nederland, zoals veel zwembaden in Nederland. De watertemperatuur van het recreatiebad is 30 of 31 graden en het wedstrijdbad verwarmen we tot 28 graden.
 • Sportcentrum Glanerbrook in Geleen:
  "We werken met een lopend energiecontract dus met hoge gasprijzen hebben we weinig mee van doen. Als straks de buitentemperatuur oploopt, kijken we ernaar. Het instructiebad is 29 graden en het subtropisch bad 30 tot 31 graden.”
 • Thermae 2000 Valkenburg
  "Er is geen sprake van geweest dat we de temperatuur van de baden verlagen. Daar hebben we nog niet over nagedacht en gaan we ook niet doen."