Kriebels: In Limburg vaker last van jeuk door schurftmijt

Afbeelding ter illustratie. © iStock
Ook Limburgers hebben de afgelopen maanden vaker last gehad van schurftmijt. Vooral onder studenten komt scabiës, zoals het ook wordt genoemd, veel voor.
Een woordvoerder van de GGD-Zuid Limburg vertelt aan L1 dat het aantal meldingen de afgelopen periode is verdriedubbeld.

Lichte daling

"In een normale situatie zijn er jaarlijks 5 tot 10 personen per 100.000 mensen die zich bij de huisarts melden. Nu zien wij dat dat aantal is opgelopen naar 15 tot 20 mensen. En ondanks een lichte daling van afgelopen week, zou het binnenkort nog wel meer dan 20 personen per 100.000 mensen kunnen worden", aldus de GGD-Zuid Limburg.

Bijbestellen

Ook apotheek Römkens in de Potteriestraat in Maastricht heeft een toename geconstateerd: "Jongeren hebben meestal veel crèmes nodig en we hebben genoeg voorraad. Maar we moeten redelijk vaak bijbestellen."
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) laat weten dat scabiës niet voor (huis)artsen verplicht is om te melden. Daarom is het lastig om absolute aantallen in te schatten. "We kennen wel de signalen dat het speelt", laat een woordvoerder weten.
Ook Bo Duysens, huisarts in opleiding bij huisartsenpraktijk Swijgman, constateert dat er veel studenten langskomen: "Absoluut. Dat zijn echt de vele studenten waar momenteel een uitbraak onder is."

Alles reinigen

Duysens adviseert studenten met klachten om alles goed schoon te maken, anders blijven de minuscule beestjes terugkomen: "Het gaat echt om het reinigen van alle kleren en alle spullen: tot en met de schoenen aan toe. Ook schrijven we een crème voor die op de hele huid moet worden gesmeerd."

Instructies

Blijkbaar volgt niet iedereen deze instructies op, want Duysens ziet af en toe weleens dezelfde gezichten terug in de praktijk: "Het is nogal een werk om het huis volledig te reinigen en alle spullen die daarbij horen. Dus dan kan het zo zijn dat ze dat onvoldoende doen waardoor de beestjes aanwezig blijven. Het kan ook komen omdat ze onvoldoende de crème gesmeerd hebben."