Grote illegale sigarettenfabriek in Herkenbosch opgerold

De fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst FIOD heeft donderdag in Herkenbosch een complete sigarettenfabriek opgerold. Volgens de opsporingsdienst gaat het om de grootste vangst ooit.
De FIOD zegt dat er beslag is gelegd op 150.000 kilo illegale tabak waarmee alleen al aan accijns tussen de 20 en 25 miljoen euro gemoeid is. Eerder schatte de opsporingsdienst dat bedrag nog op 36 miljoen euro. De productielijn en de handelswaar zijn gevonden in een loods op een industrieterrein aan de Veldweg.

Verbrandingsoven

De fabriekshal, tot aan de nok gevuld met illegale tabak, wordt nu in razendsnel tempo leeggehaald, meldt de FIOD. Op het bedrijfsterrein is het een komen en gaan van vrachtwagens om het spul naar de verbrandingsoven te rijden. Er zijn donderdag twintig trucks voor nodig. Ook vrijdag zullen zo'n twintig vrachtwagens nodig zijn om de tabaksproducten af te voeren. Dan wordt ook begonnen aan het ontmantelen van de productielijn. De sigaretten waren bedoeld voor de Britse markt, waar de accijns nog hoger dan hier is.

Verpakking

Op foto's die de FIOD heeft vrijgegeven, is een deel van de sigarettenmachines en verpakkingen te zien. Ook stonden er zo'n 1200 dozen van ieder 120 kilo klaar om verscheept te worden.

Ontsnapt

De werklui in de illegale fabriek zijn woensdag, vlak voor de ontdekking door de douane, ontsnapt via een gat in het hek rond het terrein. "Toen de douaniers op de voordeur klopten, gingen de werknemers er door de achterdeur vandoor", aldus de woordvoerster. Zij leefden in containers tussen de tabak en zijn vermoedelijk uit Oost-Europa afkomstig.