Opnieuw aanhoudingen in groot onderzoek naar fraude

Een man en vrouw in Urmond zijn donderdag opgepakt op verdenking van hypotheekfraude. © iStock
De politie heeft donderdagochtend in Urmond twee mensen aangehouden die verdacht worden van hypotheekfraude. In hetzelfde onderzoek werden eerder deze week al vier andere mensen opgepakt.
In Urmond werden een 43-jarige man en een 29-jarige vrouw gearresteerd. Hun computers, twee auto's en een pand in Heerlen zijn in beslag genomen.

Valsheid in geschrifte

Het gaat om een groot internationaal onderzoek waaraan onder meer de politie, het Openbaar Ministerie, de FIOD en de arbeidsinspectie meewerken. Maandag maakten de onderzoekers bekend dat ze een groot fraudenetwerk hadden ontdekt. Toen werden vier mensen aangehouden, onder wie twee Limburgers. Volgens de politie is er sprake van grootschalige hypotheekfraude en valsheid in geschrifte. Een aantal verdachten zou werken voor een landelijk hypotheekbemiddelaarskantoor en valsheid in geschrifte was daar aan de orde van de dag.

Valse loonstroken

De verdachten zouden onder meer valse loonstroken en werkgeversverklaringen gebruiken. Die werden mogelijk verkocht. Op die wijze werden fictieve dienstverbanden gecreëerd waarmee onder andere hypotheken en huurcontracten werden geregeld. Voor die constructie werden bedrijfsstructuren opgezet die vaak op naam stonden van katvangers. Daardoor zou de Belastingdienst miljoenen euro's zijn misgelopen.
Bij de actie maandag werden ook zes panden, drie auto's en grote sommen contant geld in beslag genomen.