Huurprijzen in Limburg stijgen het hardst van heel Nederland

Afbeelding ter illustratie. © iStock
In Limburg zijn de huurprijzen in de vrije sector ten opzichte van een jaar eerder het hardst gestegen van heel Nederland.
Dat maakt de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) donderdagochtend bekend. De huurprijs van een woning of appartement in de vrije sector kost nu gemiddeld 11,93 euro per vierkante meter. Dat is een stijging van 13,7 procent in één jaar tijd.
De procentuele stijging komt overigens niet omdat Limburg vorig jaar onderaan de landelijke ranglijst stond: in Friesland, Overijssel, Drenthe en Zeeland lagen de prijzen lager.

'Onoverbrugbaar'

NVM-voorzitter en voormalig burgemeester van Maastricht Onno Hoes ziet de situatie op de huizenmarkt steeds verder verslechteren. "Het gat tussen de vrije sector met aan de ene kant de sociale huursector en aan de andere kant de koopwoningmarkt is voor veel mensen onoverbrugbaar geworden. En ook binnen de vrije sector blijft men zitten waar men zit", vertelt Hoes in een persbericht.

Meer huizen bouwen

Hij noemt als oplossing dat er in alle segmenten van de woningmarkt huizen moeten worden bijgebouwd: "Dit brengt doorstroming in de gehele keten op gang én zorgt er überhaupt voor dat de plannen financieel haalbaar worden. Dat moet de gemeenteraden ook aanspreken om zo acute woonvraag om te kunnen zetten in concreet aanbod."

Transacties gedaald

Hoewel de huurprijs per vierkante meter behoorlijk is gestegen, is het aantal transacties bij eengezinswoningen en appartementen flink gedaald. Zo waren er afgelopen jaar 30 procent minder verhuurde eengezinswoningen en bijna 28 procent minder appartementen die van huurder zijn gewisseld.

Landelijk

Buiten Limburg stegen ook de huurprijzen in de Zeeland (11,8 procent), Friesland (11,9 procent) en Drenthe (11,7 procent) hard. Toch zijn de prijzen per vierkante meter een stuk hoger in de Randstad. In Amsterdam betalen mensen gemiddeld 20,40 euro en in de provincie Noord-Holland 18,07 euro. In Friesland zijn mensen het goedkoopst uit: daar betaalt men 10,24 euro per vierkante meter.