Grondeigenaren in het nauw om chemisch drugsafval op terrein

In Herkenbosch zijn 140 vaten chemisch afval gevonden © Fer Traugott
Grote lozingen van synthetisch drugsafval in de natuur zorgen niet alleen voor ernstige milieuschade, maar kosten grondeigenaren ook handenvol geld.
Lokale overheden houden particulieren als overtreders juridisch verantwoordelijk voor het saneren van de vervuilde bodem. Dat komt doordat de lozing van drugsgerelateerde chemicaliën afkomstig van onder meer xtc-productie op hun terrein is gevonden, schrijft Trouw.

Verkeerde aanpak

Hoewel de grondeigenaar in het kader van de Wet bodembescherming een zorgplicht heeft, vindt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) dit de verkeerde aanpak. "De drugsafvallozingen worden groter en vinden vaker plaats", reageert VNG-woordvoerder Esther Verhoeff. "Het kan niet de bedoeling zijn dat onschuldige inwoners de dupe worden van de alsmaar zwaardere en brutalere ondermijnende drugscriminaliteit."

Tientallen dumpingen

Drugsafval is ook in Limburg een groot probleem. Jaarlijks zijn er tientallen dumpingen. Zo zijn er de afgelopen twee weken onder meer vaten met chemisch afval gevonden in Doenrade, Herkenbosch en Ospel. In een bos in Heel werd twee weken geleden een busje vol drugsafval in brand gestoken.

Compensatie

Vanaf 2021 is jaarlijks één miljoen euro beschikbaar gesteld door het Rijk om grondeigenaren te compenseren voor een lozing van synthetisch drugsafval op hun grond. Vorig jaar vroegen 77 grondeigenaren deze speciale subsidie aan om de opruimkosten te dekken. Bij een derde (25) van die aanvragen ging het om particulieren, blijkt uit cijfers van de twaalf provincies die Trouw opvroeg bij het Interprovinciaal overleg (IPO).
Deze subsidiepot is lang niet altijd toereikend omdat maximaal 25.000 euro aan schadevergoeding per dumping wordt uitgekeerd.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!