Gennep krijgt coalitie van CDA, VVD en ELsss

Het monumentale stadhuis in Gennep © Istock
CDA, VVD en de nieuwe lokale partij ELsss gaan de nieuwe coalitie vormen in de gemeente Gennep.
Dat is woensdagavond bekend gemaakt na de installatie van de nieuwe gemeenteraad.

Zonder PvdA

De drie partijen zijn samen goed voor 10 van de 17 zetels in de gemeenteraad. Het CDA heeft als grootste partij de afgelopen tijd gesprekken gevoerd met vijf van de zes partijen. Alleen de PvdA had bij voorbaat al aangegeven geen interesse te hebben in deelname aan een coalitie.
Lijsttrekker en fractievoorzitter Jacques van Bergen van het CDA zegt dat tussen zijn partij en de VVD en ELsss de meeste inhoudelijke overeenkomsten zijn. “Tussen de drie partijen is ook de beste match”, aldus Van Bergen. Het is de bedoeling dat begin mei een coalitieakkoord op tafel ligt. Daarvoor wordt een formateur van buiten de raad aangetrokken. Wie dat wordt, is nog niet bekend.

Oud-D66

Elsss staat voor Eerlijk Lokaal Sociaal Samen Sterk. De partij is opgericht door twee voormalige D66-‘ers, onder wie Frank Pubben. Hij was sinds 2014 raadslid en fractievoorzitter van D66. In december stapte hij uit de partij. Pubben was voorstander van de uitbreiding van de haven van Heijen. De rest van de fractie en de partij niet.
Bij de verkiezingen was ELsss goed voor 2 zetels. Het CDA bleef met 5 zetels de grootste partij. Dat waren er evenveel als de afgelopen periode. De VVD bleef op 3 zetels staan, de PvdA op 2. D66 won één zetel en kwam uit op 4 zetels.

Klap voor SP

Desondanks komt de partij opnieuw met de PvdA in de oppositie terecht. De SP maakte vanaf 2014 deel uit van de coalitie. Vanaf 2018 samen met CDA en VVD. Maar de SP was de grote verliezer van de verkiezingen. Ze daalde van 4 naar 1 zetel.
De SP heeft aangegeven in het uiterste geval een coalitie te steunen maar dat lijkt niet nodig.