Extern onderzoek naar mishandelingen binnen jongerenwerk

Jongerenwerker Sjef Z. liet jeugd met elkaar vechten. © iStock
Welzijnsorganisatie Trajekt laat een extern bureau onderzoek doen naar mishandelingen die zijn gepleegd onder toeziend oog van jongerenwerker Sjef Z. (43). Hij liet jeugd naar eigen zeggen met elkaar vechten op 'therapeutische basis'.
Sommige jongeren deelden niet in het geweld, maar werden wel in elkaar geslagen. Bureau Hoffman kijkt momenteel kritisch naar de kwestie. Dat bevestigt Trajekt-directeur Ward Vijgen tegenover L1.

Kwetsbare groep

Verschillende betrokkenen verklaren over de jarenlange geweldsessies die Sjef organiseerde vanuit zijn rol als jongerenwerker. Nienke Bloebaum, advocate van twee betrokken jongeren, vraagt zich af hoe Sjef zo lang ongestoord te werk kon gaan. "Er moet juist bij werk met kwetsbare jonge mensen enige vorm van toezicht zijn, maar dat lijkt hier te missen", zegt ze.

Interne kwestie

Een woordvoerder van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd stelt dat welzijnswerk, zoals dat van Trajekt, niet onder het toezicht van de inspectie valt. Hij wijst naar de plaatselijke GGD. "Nee, dit is niet gemeld bij ons als toezichthouder Wmo voor de gemeente", zegt een GGD-woordvoerder.
De gemeente Maastricht is een belangrijke subsidiepartij van Trajekt, maar ook daar zegt een woordvoerster dat de zaak niet wordt behandeld. "Het betreft hier een interne zaak van Trajekt. De gemeente heeft daarin als subsidieverlener geen rol", zegt een woordvoerster.

Lessen getrokken

Vijgen zegt dat er al maatregelen zijn genomen. "Vooral binnen het jeugdwerk. Naar aanleiding van deze zaak hebben we vertrouwenspersonen ingeschakeld en zijn er locaties ingericht waar mensen zich kunnen melden als ze iets kwijt willen. Ook bouwen we een stukje extra toezicht in, door bijvoorbeeld activiteiten nu door meer dan één medewerker te laten begeleiden."

Jongeren verdacht

Ondertussen worden verschillende jongeren officieel nog altijd verdacht van het plegen van mishandelingen. "Dat is de wereld op zijn kop, in mijn ogen", zegt advocate Bloebaum. "Ik heb al talloze keren gevraagd wat justitie met deze zaken wil, maar ik krijg geen antwoord. Die jongens willen ook graag weten waar ze aan toe zijn."
Op 12 april komt jongerenwerker Sjef opnieuw voor de rechter. Tijdens zijn eerste openbare zitting in januari van dit jaar bekende hij de feiten en betuigde hij spijt. "Wat ik gedaan heb, gaat alle pedagogische kaders te buiten." Sjef zit nog altijd in voorarrest.