Jos van Rey-partij LVR stevent af op eerste coalitiedeelname

LVR-boegbeeld Jos van Rey © L1 (Loes Schreurs)
De grootste partij in Roermond wordt mogelijk voor het eerst deel van de coalitie. Na de vorige twee gemeenteraadsverkiezingen werd de Liberale Volkspartij Roermond door de andere partijen geboycot.
Reden voor die boycot was de veroordeling van LVR-boegbeeld en ex-wethouder Jos van Rey. Bij de gemeenteraadsverkiezingen deze maand haalde de LVR elf zetels en bleef daarmee de grootste partij. Namens de LVR ging Dirk Franssen als informateur op zoek naar mogelijkheden voor het vormen van een coalitie.

Alle partijen

Franssen presenteerde woensdagavond zijn conclusies aan de gemeenteraad. Hij zei dat de gesprekken met de andere partijen goed en constructief zijn verlopen. Er zijn meerdere combinaties van partijen mogelijk. Franssen gaat de komende dagen nog een keer met alle partijen in gesprek. Uit die gesprekken zou duidelijk moeten worden hoe de definitieve coalitie er uit gaat zien.

Geen namen

De overige partijen lijken nu dus wel samen te willen werken met de LVR. Een mogelijk struikelblok is de twijfel aan de geschiktheid van individuele personen voor een wethouderspost. Dat bleek uit een eerste reactie van verschillende raadsfracties. Daarbij werden geen namen genoemd.

Verleden Van Rey

De LVR deed in 2014 en 2018 ook met veel succes mee aan de raadsverkiezingen in Roermond. Beide keren werd de partij niet betrokken bij de coalitievorming. Voor de andere partijen was het verleden van LVR-voorman Jos van Rey onoverkomelijk.
De voormalige VVD-wethouder werd na een langslepende zaak in 2017 veroordeeld voor corruptie en verkiezingsfraude. Hij kreeg een voorwaardelijke gevangenisstraf en mocht twee jaar lang geen publiek ambt uitoefenen.