Digitaal trefbal: 'Het doet geen pijn als je geraakt wordt'

Hado in Venlo © Guus Benders
Het is zo’n beetje ieders favoriete spelletje tijdens de gymles: trefbal. Vanaf nu is er ook een deels digitale variant waarbij spelers niet met een bal maar met digitale energieballen werpen.
De technosport heet Hado en is komen overwaaien vanuit Japan. Spelers maken gebruik van een virtual reality-bril die een extra digitale laag over de werkelijkheid legt.

Duiken en springen

Wie als toeschouwer langs de kant staat, kijkt wellicht wat vreemd op. Die ziet drie spelers van het blauwe team en drie spelers van het rode team wild op en neer zwaaiend tegenover elkaar staan, duiken en springen. Voor de spelers ziet het beeld er heel anders uit omdat ze met een computer op de arm energieballen kunnen werpen of schilden op kunnen trekken om ballen van het andere team af te weren.

Meteen enthousiast

"Het zijn heel intensieve potjes van 80 seconden", zegt Bastiaan Moor die initiatiefnemer is van Hado Venlo. "Als je een paar potjes gespeeld hebt, heb je wel een workout gedaan." Bastiaan Moor en Jeroen van Aerle runnen een aantal escape rooms in Venlo en werden meteen enthousiast toen ze de combinatie van gamen en sporten zagen. Dat enthousiasme hopen ze nu ook over te brengen op anderen in de gemeente.

Duizenden fans

In Japan kan de technosport al rekenen op duizenden fans en toeschouwers. In Azië wordt het WK georganiseerd in een volle arena, maar ook elders krijgt Hado steeds meer fans. In dertig landen zijn al Hado-arena’s te vinden. En in Istanbul is vorig jaar een Europees Kampioenschap gehouden.

Nederlands Kampioenschap

Ooit hoopt Moor ook een Venlose delegatie af te kunnen vaardigen, al richt hij zich eerst op het NK. Dat is volgend jaar in Purmerend. "Als mensen die ambitie hebben, kunnen we ze hier in Venlo opleiden."