Antikrakers en Oekraïners onder één dak in Venlo

Vluchtelingen en antikraak huurders onder één dak. © L1 (Peter Beeker)
Sinds kort wonen ze bij elkaar in een voormalig verzorgingshuis in Venlo: zo'n 45 antikraakhuurders en een grote groep Oekraïense vluchtelingen.
"Eigenlijk gaat het fantastisch samen. Het valt reuze mee moet ik eerlijk zeggen." Paddy van Londen (21) twijfelde toen hij te horen kreeg dat nieuwe bewoners van De Beerendonck in aantocht waren. "Je denkt dat er een groot cultuurverschil is, maar het gaat gewoon heel goed samen."

Meubels slepen

Van Londen woont sinds februari antikraak in De Beerendonck. "Toen de Oekraïense mensen net aankwamen, hebben we allemaal de handen uit de mouwen gestoken. Meubels slepen, bedden klaar maken, er moest van alles gebeuren in een korte tijd."
De eerste 100 Oekraïense vluchtelingen zijn net gesetteld in het oude verzorgingshuis. Er komen waarschijnlijk nog 50 mensen bij. Plek is er nog genoeg in het complex. Om alle bewoners wat meer privacy te gunnen en geluidsoverlast minimaal te houden, worden niet alle kamers op de gangen bewoond.

Vragen

Nu de eerste zorg van bed en eten geregeld is, komen er natuurlijk ook andere vragen. Kim Colemont van het Leger des Heils vertelt: "Vragen over werk, inkomen en traumaverwerking bijvoorbeeld. Wij gaan hier een groep professionals in het gebouw stationeren om de mensen hiermee te helpen."

Studeren

Christina Libych (19) woont er net twee dagen. Samen met haar moeder Liudmyla en broertje Taras (13) is ze in Venlo terecht gekomen. Libych studeert medicijnen en kan het studeren een beetje bijhouden met online colleges vanuit Oekraïne, die natuurlijk niet altijd doorgaan. "Lessen worden weleens onderbroken als er beschietingen zijn."

Vader

De vader van het gezin is in een ander Europees land voor werk. Daar zat hij al voordat de oorlog uitbrak. Het is nog niet duidelijk of hij naar zijn gezin in Venlo komt. Voor Libych is het nu vooral niet te ver vooruit denken. "We zien dat de vrijwilligers op de plek waar we nu wonen zoveel voor ons doen. Wij willen hen helpen zodat het voor ons en voor andere vluchtelingen een nog prettiger verblijf wordt."

Vrijwilligers

De gemeente Venlo, het Leger des Heils en leegstandbeheerder Ad Hoc runnen gezamenlijk de locatie De Beerendonck in Venlo. De vrijwilligers die iedere dag meehelpen zijn onmisbaar. Het is inmiddels een grote groep mensen geworden waar een beroep op wordt gedaan. Veel van de antikraakhuurders helpen ook mee met de opvang.