L1mburg Centraal: Vluchtelingen en anti-kraak onder één dak

Foto ter illustratie © iStock
Anti-krakers en Oekraïners leven samen in Venlo, oorlogsmuseum Beek gaat dicht en meer Limburgs nieuws.
De uitzending van L1mburg Centraal van woensdag 30 maart 2022. Met de volgende onderwerpen:

Meer drugsgebruik in het verkeer

Het aantal drugsgebruikers in het Limburgse verkeer is in de eerste drie maanden van het jaar verdubbeld. Bij verkeerscontroles in Limburg bleek dat in de eerste drie maanden van vorig jaar 150 bestuurders positief testten op een speekseltest die drugs opspoort. Dit jaar testten tot nu toe al bijna 390 bestuurders positief op de test.

Anti-krakers en Oekraïners leven samen in Venlo

Sinds kort wonen ze bij elkaar in een voormalig verzorgingshuis in Venlo, zo'n 45 anti-kraakhuurders en een grote groep Oekraïense vluchtelingen. Nu de eerste hectiek voorbij is komen er veel vragen. Samen leven gaat verder dan alleen maar samen wonen in hetzelfde gebouw.

Oorlogsmuseum Beek gaat dicht

Het Oorlogsmuseum Eyewitness in Beek gaat sluiten. Na het zomerseizoen gaan de deuren van het museum definitief dicht. Het museum dat sinds 2013 open is had de afgelopen jaren te maken met veel tegenslag. Niet alleen waren de deuren noodgedwongen dicht vanwege de coronacrisis, ook werd het museum in 2020 getroffen door een grote inbraak.

Huis van Herstel, samen psychische klachten aanpakken

Mensen met psychische klachten die geholpen worden door anderen die eerder met mentale problemen kampten. Dat is de basisgedachte van het Huis van Herstel. De vrijwilligersorganisatie heeft drie vestigingen in Nederland, waaronder eentje in Elsloo. Tijdens de groepstherapie, geleid door ervaringsdeskundigen, kunnen deelnemers hun verhaal kwijt, aan de deskundige en aan elkaar.

MVV-trainer Klaas Wels ontslagen

Eenentwintig nederlagen in één seizoen. Dan gaat de vinger altijd naar de trainer. Zeker in het voetbal. MVV besloot dinsdagavond laat dat Klaas Wels niet langer de juiste man op de juiste plek is.

Kooivechter Jarno Errens vecht voor behoud titel

Jarno Errens is de regerend Europees kampioen in het MMA, ook wel kooivechten genoemd. De vechtsporter is volop in training voor zijn volgende partij. Die moet gewonnen worden, anders is hij zijn titel al weer kwijt.

Trefbal heeft nu een digitale variant

Trefbal, we hebben het spelletje vroeger allemaal talloze malen gespeeld tijdens de gymlessen op de basisschool. Nu is er ook de high-tech variant. Met behulp van een VR-bril speel je met een virtuele bal in een computerwereld. Dat is best pittig...

Oudste inwoner Limburg wordt 108

De Eerste Wereldoorlog was nog niet begonnen toen Helena Santing geboren werd. Woensdag vierde ze haar 108e verjaardag, in verzorgingstehuis Emmastaete in Brunssum. Het werd een druk verjaardagsfeestje, want ook de gouverneur en burgemeester stonden in de rij.