Lotgenoten helpen elkaar in Huis van Herstel

Romy Sent (rechts) met andere deelnemers tijdens de vragenronde in het huis van herstel © L1 (Robert Janssen)
Mensen met psychische klachten die geholpen worden door anderen die eerder met mentale problemen kampten. Dat is de basisgedachte van Huis van Herstel.
Het gratis inloophuis heeft drie vestigingen in Nederland, waarvan nu ook eentje in Elsloo.

Behoefte

Het Huis van Herstel in Elsloo is een initiatief van Dunja Mucha. Doordat zijzelf ook zware psychische problemen heeft gehad, heeft ze veel trajecten doorlopen. "Ik merkte vooral dat de steun na de therapie stopt", zegt Mucha. "Dan heb je behoefte aan lotgenoten om mee te praten." En dat gebeurt bij het Huis van Herstel.

Depressies

Tijdens een wekelijkse sessie, die verdeeld is in een vragenronde, meditatie en een creatief sluitstuk, zoals het schilderen van bordjes, zijn de lotgenoten samen.Voor Romy Sent, een van de deelnemers betekent dat contact heel veel. Ze is al zes jaar ziek door chronische pijnen. Ook heeft ze angstgevoelens en depressies. Ze heeft al veel hulptrajecten doorlopen. In Elsloo wil ze nieuwe stappen zetten in haar herstel.

Herkenbaar

"Bij individuele sessies is er minder herkenbaarheid. Hier weten de mensen waarover je het hebt en kun je gerust zeggen dat je je shit voelt. Ook mag er af en toe gelachten worden en dat is ook wel fijn", sluit Sent af.