Gevangene met nierziekte krijgt behandelruimte in Ter Peel

De gevangenis Ter Peel in Evertsoord © DJI
Gedetineerden van vrouwengevangenis Ter Peel met een nierziekte hoeven niet meer naar het ziekenhuis toe voor een behandeling. In de penitentiaire inrichting in Evertsoord komt een speciale ruimte.
Reden is een gevangene die een langdurige straf moet uitzitten en dialysebehoeftig is. Ze moest drie keer per week naar het ziekenhuis voor een dialysebehandeling van vier uur. Bij het dialyseren moeten nierpatiënten afvalstoffen uit het bloed filteren.

Makkelijker plannen

Ter Peel en Vitaal Thuisdialyse uit Venray sloegen de handen ineen en kwamen op dit idee. "De ruimte geeft de inrichting de vrijheid om zelf te bepalen op welk tijdstip de dialyse wordt uitgevoerd", zegt Maureen van der Velden van Vitaal Thuisdialyse. "Nu is er meer ruimte voor de gedetineerde om deel te nemen aan het dagprogramma of bezoek te ontvangen."

Andere voordelen

Volgens Maria Broeren van de zorgafdeling van de vrouwengevangenis zijn er nog meer voordelen aan het (thuis)dialyseren. "Binnen de gevangenis hoeft er geen beveiliging aanwezig te zijn in de behandelruimte. Door hun aanwezigheid in het ziekenhuis voeren gedetineerden mogelijk minder snel een gesprek met zorgprofessionals. De kwaliteit van zorg is hierdoor niet optimaal."
Ook vervalt volgens Broeren nu het veiligheidsrisico die het vervoer naar het ziekenhuis met zich meebrengt en de bijbehorende kosten. "Ook hoeven gedetineerden niet allerlei procedures te doorlopen bij het verlaten en terugkomen in de inrichting."

Gecertificeerd

Het is wel van belang dat naast de technische installatie zowel de gedetineerde als het personeel van Ter Peel gecertificeerd zijn om samen de verantwoordelijkheid van de behandeling te kunnen dragen. Beide partijen hebben daarom ook een training gevolgd.