Roemeense chauffeurs veroordeeld voor henneptransport

Roemeense mannen vervoerden 125 kilo hennep van Spanje naar Geleen. © iStock
De rechter in Maastricht heeft woensdag twee Roemeense mannen veroordeeld voor een henneptransport van 125 kilo uit Spanje. Alexandru C. (42) moet één jaar brommen, terwijl George R. (38) twee jaar de cel in moet.
Beide mannen zijn op 4 juni 2020 na een tip van Interpol aangehouden op de Kampstraat in Geleen, naast een busje waarin de hennep lag.

Verdachten spoorloos

Die dag is ook Bogdan G. (29) gearresteerd door de politie. Hij zat echter vast in Duitsland tijdens het proces over de 125 kilo. Toen hij in Duitsland werd vrijgelaten, nam hij de benen. Zijn zaak is dus nooit van de grond gekomen. Medeverdachte George zat zo'n zes maanden in voorarrest en is spoorloos sinds hij op vrije voeten is gekomen.
Dat betekent dat George ook bij verstek is veroordeeld. Alexandru is daarmee de enige die heeft meegekregen wat voor straf hem is opgelegd. Hij was ook niet aanwezig tijdens de bespreking van zijn zaak, maar had wel advocaat Raimon Maessen gemachtigd om namens hem het woord te voeren.

Geen enkele indicatie

Maessen pleitte tijdens het proces in februari voor vrijspraak. Alexandru zat immers in een ander busje dan waarin de drugs zijn gevonden. Volgens Maessen is er geen enkele indicatie dat zijn cliënt wist dat er drugs in het andere busje, waarin Bogdan en George reden, lagen. "Zijn betrokkenheid en wetenschap over de hennep in de andere vrachtwagen blijken niet uit het dossier."

Hoger beroep ingediend

De rechter ziet dat anders en komt dus tot een veroordeling. Onbegrijpelijk, vindt advocaat Maessen. "Een onnavolgbare redenering en veroordeling die voor cliënt niet te verkroppen is." Dat de rechtbank in Roermond het voorarrest van Alexandru eerder ophief op grond van exact hetzelfde dossier, sterkt Maessen in zijn idee. "We gaan dan ook tegen deze uitspraak in hoger beroep."