Met drugs achter het stuur: 'Had anderen dood kunnen rijden'

Maikel was verslaafd aan drugs en besloot uiteindelijk om af te kicken in een afkickkliniek. © L1 (Frank Moonen)
Steeds vaker komt drugsgebruik in het Limburgse verkeer voor, laten politiecijfers zijn. Rijden onder invloed van drugs is levensgevaarlijk. Daar weet 'ervaringsdeskundige' Maikel de Jong uit Landgraaf alles van.
Bijna twee jaar was hij verslaafd aan drugs.

'Dit was fout'

Hij gebruikte van alles: cocaïne, xtc, mdma, lachgas en reed ook bijna dagelijks onder invloed. Omdat hij toen nog geen 18 jaar was, reed hij in een brommobiel. Maar ook dat was levensgevaarlijk, beseft hij nu.
"Je gaat slingeren, je reactiesnelheid gaat omlaag, je rijdt door rood en ziet dingen die er niet zijn. Op dat moment denk je er niet aan, maar achteraf besef je, dit was fout."

Meer drugsgebruik

De politie maakte woensdag bekend dat het aantal verkeersdeelnemers dat onder invloed was van drugs, flink is gestegen. Bij verkeerscontroles in Limburg bleek dat in de eerste drie maanden van vorig jaar 150 bestuurders positief testten op een speekseltest die drugs opspoort. Dit jaar testten tot nu toe al 387 bestuurders positief op de test.

Wonder

Maikel werd zelf nooit gepakt en ongelukken maakte hij naar eigen zeggen ook niet, al was dat soms een wonder. "De mensen die met mij meereden hadden wel dood kunnen zijn, of ikzelf of iemand anders op straat."
De meest gevaarlijke middelen noemt hij lachgas en xtc, omdat je dan dingen gaat zien die er niet zijn of andersom. "Als het verkeerslicht op rood stond, zag ik soms groen. Of je reed gewoon rechtdoor op rotondes. Je deed echt de gekste dingen, die heel fout hadden kunnen aflopen." Ook nu heeft hij er nog last van. "Soms ben ik wel bang of krijg ik hartkloppingen tijdens het rijden."

Kliniek

De jonge Landgravenaar is nu sinds een paar maanden 'clean'. Hij stapte vorig jaar zelf naar een afkickkliniek toen zijn ouders erachter kwamen dat hij drugs gebruikte. En dat terwijl hij gewoon naar school en de sportclub ging.
"Ik gebruikte vrijwel dagelijks, maar besef nu dat het echt niet goed is. Je doet mensen pijn die je geen pijn wil doen. Daarom doe ik ook nu mijn verhaal zodat anderen niet hetzelfde overkomt."