Oudste Limburger blaast 108 kaarsjes uit: 'Genieten'

De jarige jet werd met taart verrast door burgemeester Wilma van der Rijt (rechts) en gouverneur Emile Roemer. © Facebook gemeente Brunssum
Slingers, bloemen en taart voor Helena Santing-Krikken uit Brunssum. Ze viert woensdag haar 108e verjaardag. Daarmee is ze de oudste inwoner van Limburg.
Het was nog even spannend of deze mijlpaal gevierd kon worden. Vier dagen voor haar verjaardag kreeg Santing-Krikken een TIA. Ook was er nog even angst dat ze besmet was met het coronavirus.

'Het is een inspiratie'

Maar Santing-Krikken is een bikkel en heeft in haar leven al grotere tegenslagen overwonnen. Zo kon ze ook woensdag alle felicitaties van vrienden en familie in ontvangst nemen. "Ik vind het mooi om te zien dat ze er nog zo van kan genieten", zegt de dochter van de oudste Limburger, die ook Helena heet.
Verder stonden burgemeester Wilma van der Rijt van Brunssum en gouverneur Emile Roemer op de stoep om Santing-Krikken te feliciteren. "Het is wel een inspiratie", aldus de gouverneur, die het verjaardagsfeest opluisterde met een doos bonbons.

Doorzettingsvermogen

De Eerste Wereldoorlog was nog niet begonnen toen Santing-Krikken geboren werd. "Het feit dat je twee wereldoorlogen hebt meegemaakt, corona hebt overleefd, en nu nog zo goed de verjaardag kunt vieren, daar tekenen we allemaal voor. Het zegt iets over het doorzettingsvermogen, het plezier in het leven", vertelt Roemer.

Mijnwerker

Santing-Krikken kwam naar Brunssum door de mijnen. Het levenslicht zag ze precies 39.420 dagen geleden in het Drentse Hoogeveen. In 1947 verhuisde ze naar Brunssum waar ze herenigd werd met haar man, die een jaar eerder naar de Parelstad vertrok. Hij werkte als houwer in de Staatsmijn Hendrik, maar was ook bakker. Het gezin woonde jarenlang in de buurt van de kolenmijn.
"Ze heeft altijd gewerkt", legt de dochter van de 100-plusser uit. "Ook toen ze alleen overbleef, want mijn vader is met 64 jaar overleden door stoflongen. Ze is altijd bezig geweest in de tuin, voor de groente en aardappelen. Vrouwen moesten toen alles zelf doen. Er was geen wasautomaat of stofzuiger. Dus die zijn fit gebleven door hard te werken."

100-jarigen

Het aantal mensen dat minstens 100 kaarsjes mocht uitblazen is in Limburg sinds 2016 fors gestegen. Op 1 januari 2021 woonden er 158 honderdplussers in Limburg. Op 1 januari 2016 waren dat er nog 113. Het gaat om een toename van bijna 40 procent. Van die honderdjarigen is 85 procent vrouwelijk. Burgemeester Wilma van der Rijt merkt dat in de agenda.
"Ik heb in Brunssum de laatste tijd inderdaad best veel bezoekjes aan mensen die de grens van de 100 jaar overschrijden. Dat is alleen maar mooi. Brunssum koestert haar ouderen."