Nieuwe gemeenteraden geïnstalleerd

De oude gemeenteraad van Horst aan de Maas © Facebook gemeenteraad Horst aan de Maas
De leden van de nieuwe gemeenteraden worden woensdag geïnstalleerd voor de periode 2022-2026.
Tijdens de eerste raadsvergadering leggen de benoemde leden, die werden gekozen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen twee weken geleden, de eed of de belofte af.

Geen overlap

Met ingang van 30 maart is de oude gemeenteraad ook direct afgetreden. Van een overlap van gemeenteraden kan geen sprake zijn, aldus de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). "De gemeenteraad is het hoogste orgaan in de gemeente, die bijvoorbeeld voor de burger bindende regels kan stellen (verordeningen) en vertrouwen in burgemeesters kan opzeggen. Ook al daarom is het onmogelijk dat er op enig moment twee gemeenteraden in functie zouden zijn."

Met spoed

In het onwaarschijnlijke geval dat de raad na woensdag middernacht zou moeten optreden, wordt de nieuwe raad met spoed bijeen geroepen. "Dan zal eerst de installatie moeten plaatsvinden, daarna kunnen besluiten worden genomen over spoedeisende zaken", stelt VNG.
In Limburg is inmiddels in zeker zes gemeenten al een coalitie gevormd. Lees hier meer over de coalitievormingen na de gemeenteraadsverkiezingen.