Eerste huisartsenpraktijk voor gevluchte Oekraïners

Huisarts Frank van Kemenade (staand) nam het initiatief © Omroep P&M
Oorlogsvluchtelingen uit Oekraïne die medische zorg nodig hebben, kunnen vanaf nu terecht bij de huisartsenpraktijk Healthcare for Internationals (H4I) in Venlo.
Het is de eerste huisartsenpraktijk in Nederland waar ook specifiek Oekraïners die in Noord-Limburg zijn ondergebracht terechtkunnen, schrijft Omroep P&M.

Internationale huisartsenpost

Het initiatief komt van huisarts Frank van Kemenade uit Helden. Hij richtte vorig jaar juli al de huisartsenpraktijk voor internationale werknemers op. Dat was toen ook de eerste internationale huisartsenpost van Nederland. De praktijk ligt bij het VieCuri Medisch Centrum in Venlo.

Schrijnende situatie

De eerste gevluchte Oekraïners zijn een paar weken geleden al op spreekuur geweest. "Het was een schrijnende situatie", schetst huisarts Van Kemenade bij de lokale omroep. "De eerste patiënt was een kind van drie weken. Gelukkig was het medisch probleem niet groot, maar het is fijn wanneer mensen bij ons terechtkunnen."

Aantal spreekuren

Inmiddels komen er vijf tot tien Oekraïense vluchtelingen per dag naar de praktijk. De verwachting is dat dit aantal de komende weken gaat toenemen. De huisarts gaat ervan uit dat de mensen zonder tolk of kennis van de Engelse taal geholpen moeten worden. De patiënten hoeven niet te betalen als ze op spreekuur komen of een behandeling krijgen.
Oekraïners kunnen naar het speciale telefoonnummer +31850793030 bellen. Dan worden ze in hun eigen taal geholpen. "Een tolk voert een gesprek met de vluchtelingen en zal ze uitnodigen op het spreekuur, wanneer dat nodig is."