Oorlogsmuseum Eyewitness gooit handdoek in de ring

Uniformen in het Eyewitness Museum in Beek © Jean-Pierre Geusens
Het Oorlogsmuseum Eyewitness in Beek gaat sluiten. Na het zomerseizoen gaan de deuren van het museum definitief dicht.
Directeur Wim Seelen maakte dat dinsdag bekend.

Inbraak

Het museum dat sinds 2013 open is, had de afgelopen jaren te maken met veel tegenslag. Niet alleen waren de deuren noodgedwongen dicht vanwege de coronacrisis, ook werd het museum in 2020 getroffen door een inbraak. Daarbij werden met name nazi-parafernalia buitgemaakt, zoals helmen, uniformen en onderscheidingstekens. De waarde van die spullen bedroeg volgens het museum bijna een miljoen euro. "De inbraak heeft er dusdanig ingehakt, vooral emotioneel. We zijn er constant mee bezig gebleven", vertelt directer Seelen in de L1 Nieuwsshow.

Geen groei

Hij twijfelt of het museum in de bestaande vorm wel genoeg bezoekers kan trekken om verder te groeien. Ook is het huidige gebouw, een villa aan de Maastrichterlaan, volgens Seelen niet geschikt voor verdere doorontwikkeling. "We hebben bouw onderzocht, maar tegenwoordig met die prijzen is dat niet te doen."

Educatie

Het besluit om te stoppen was volgens Seelen vanzelfsprekend heel moeilijk. "Als je ziet wat we neer hebben gezet en wat voor moeite we getroost hebben om vooral educatie op de kaart te zetten. Kijk naar Oekraïne, dat heeft op dat punt niet het gewenste resultaat bereikt."

Geen seconde spijt

Desondanks is de directeur blij dat hij het museum destijds begonnen is. "Het is een beetje een kindje geweest. Ik heb geen seconde spijt gehad. Ik heb het met ongelofelijk veel plezier en vreugde gedaan. Maar als je met lood in de schoenen naar het museum gaat, moet je nadenken waar je mee bezig bent."

Overloon

Het grootste deel van de collectie van het museum in Beek wordt overgenomen door het Oorlogsmuseum Overloon. "Het gaat daar degelijk een plek vinden in een tentoonstelling en verdwijnt niet in een depot. Over het ander deel van de collectie zijn nog geen definitieve beslissingen over genomen."
De datum waarop de deuren dicht blijven staat gepland op 1 oktober.